Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gott hopp inför VM och världscupfinal

Sorundaskytten Henrik Jansson har en tävlingstät höst framför sig. Silvret från världscupen på Cypern i juni gav honom en plats både i VM och i världscupfinalen.

Sorunda. Tack vare silvermedaljen från världscupen är skeetskytten Henrik Jansson klar för lerduve-VM i Peru i september och för världscupfinalen som avgörs i Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten i oktober.

Henrik Jansson, som bor i Sorunda men tävlar för Torsby JSK, blir enda svensk i båda tävlingarna. Om det säger förbundskaptenen Claes Johansson så här på Skyttesportförbundets hemsida:

– Med sin silvermedalj visade han att han har kapacitet att vara med och slåss om en finalplats, varför han som ende skytt får representera Sverige vid VM.

VM går i Lima, Peru, den 14-25 september. Henrik Janssons gren är lerduveskytte, eller skeet som det officiellt heter. Det är en av tre olympiska skyttegrenar.

På en skeetbana finns åtta stationer i en halvcirkel. Duvorna kastas som enkelduvor och dubbléer, två duvor samtidigt.

– Man får bara skjuta ett skott per duva och för att skottet ska räknas som träff måste en synlig bit lossna från lerduvan. En serie består av 25 duvor, och en hel tävling omfattar 125 duvor för herrar och 75 duvor för damer, förklarar Henrik Jansson.

I världscupfinalen får årets åtta bästa världscupskyttar i respektive gren vara med och tävla. Tävlingen avgörs den 21-29 oktober.

– Tillsammans innebär dessa två stora tävlingar att avslutningen på lerduvesäsongen 2013 kommer att se mer annorlunda ut än vad Henrik är van vid. Säkerligen kommer han att ha nytta av de stålbad det innebär att få vara med i de här tävlingarna, fortsätter förbundskapten Claes Johansson.

Det är skillnad att tävla i stora sammanhang, säger han. Långa resor och varmare klimat i kombination med nerver kan ställa till det. Men han har förberett sig väl och känner sig i god form, berättar han.

– Skyttet känns bra och jag ligger bra till i den fysiska träningsfasen. Jag har också gått igenom den mentala biten. Man behöver den mentala styrkan för att orka hålla fokus.

Henrik Jansson är 26 år. Han har hållit på med skytte i många år. Han kommer från en skyttefamilj med systern Angelica som är tävlingsskytt, och mamma Ylva Jansson som har skördat stora framgångar på elitnivå.

– Även om jag har hållit på i många år tar det tid att komma upp i världseliten, säger han.

Sportskytte är ganska litet i Sverige jämfört med många andra länder. Det har gjort att han har fått resa och se en hel del av världen.

– Det är en del av tjusningen. Jag känner mig taggad och peppad. Jag har alla förutsättningar för att det ska gå bra. Jag hoppas att det håller.