Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grabbig jargong på Amf1

Kvinnliga rekryter på Amf1 på Berga vittnar om att det finns en ”grabbig” jargong, rekryter emellan, på den militära grundutbildningen. En av kvinnorna tyckte att det var så jobbig stämning att hon tänkte hoppa av utbildningen.

Amf1:s grundläggande militärutbildning på Berga utanför Västerhaninge har nyligen utvärderats. En anmärkningsvärd uppgift som framkommer är att flera kvinnliga rekryter upplever en negativ och grabbig jargong, speciellt när inget befäl är i närheten.

En kvinna beskriver det som ”en högstadiestämning och en jargong som aldrig skulle vara accepterad i det civila arbetslivet, och detta är väl ett arbete nu, eller?”

En annan kvinna berättar att hon har fått kommentarer av sexuell natur. Enligt rapporten övervägde en annan kvinna att hoppa av på grund av stämningen.

Kristina Swaan, major och informationschef på Amf1, berättar att Försvaret tar till sig av allt som framkommer i utvärderingarna och tar fram en handlingsplan för att komma till rätta med saker som inte är bra. Ingen ska behöva känna sig kränkt på en arbetsplats, säger hon.

– Vi utbildar i dag alla våra befälsgrupper i vad som är okej och inte okej. Kan man inte stå för vår värdegrund har man rent krasst inget här att göra. Handlingsplanen kommer förmodligen innebära att även rekryterna får gå en sådan utbildning, säger Kristina Swaan.