Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grand Prix-silver till Henrik Jansson

Lerduveskytten Henrik Jansson tog silver i skeet i Qatar i helgen. Tävlingen var viktig eftersom det var den första 2015 – året som leder fram till OS-året 2016. Nu har tempot skruvats upp en aning.

Henrik Jansson från Nynäshamn har nyligen kommit hem från helgens tävlingar i Doha i Qatar. Med sig i bagaget har han en silvermedalj i lerduvedisciplinen skeet.

Grattis! Var det här en viktig tävling?

– Tack! Både ja och nej kan man säga. Den var inte så viktig OS-kvalmässigt kanske, utan mer för att det var den första tävlingen på året. Efter allt arbete man har lagt ner under vintern är det viktigt att få en bra start.

Och en bra start blev det. Bara kazakiern Vassily Struchayev sköt bättre än Henrik Jansson. Till tidningen Qatar Tribune sa Struchayev att han var mycket nöjd med att ha slagit en ”big shooter” som Jansson, som tidigare bland annat har ett VM-brons i ryggen.

Henrik Jansson var i sin tur också imponerad av motståndet.

– Det var många duktiga skyttar på plats, en hel del från Qatar och närliggande länder men också till exempel en norrman med OS-medalj sedan tidigare och en fransman som var duktig. Killen från Kazakstan som vann var helt ny för mig. Rätt ung, men duktig, vi följdes åt hela tävlingen, säger han.

Henrik Jansson har haft SOK-stöd under hela 2014 och satsar på ett deltagande i OS i Rio de Janeiro 2016. Hela året anordnas det nu världscuptävlingar där lerduveskyttarna har möjlighet att samla ihop poäng för att placera sig till OS, berättar han.

– Den första deltävlingen valde jag bort, men i slutet av mars ska jag åka till världscuptävlingar i Al Ain (emiratet Abu Dhabi i Förenade arabemiraten, red:s anm). I slutet av april är det ytterligare en världscuptävling.

Under året väntar sedan tävlingar i Italien, Cypern och Azerbajdzjan.

Är det fler tävlingar än vanligt nu inför OS?

– Jo, lite mer pådrag är det. Det gäller ju att komma i form. Men framför allt är det mycket träning som gäller nu. Innan Al Ain blir det till exempel träningsläger utomlands, i och med att vi har det klimat vi har här i Sverige. Bistert och blåsigt är ingen bra kombination för oss som alltid är utomhus.

Tävlingarna i Qatar bjöd på betydligt bättre förhållanden. I Qatar, Förenade arabemiraten och andra länder i regionen är också anläggningar och tävlingsarrangemang alltid bra, berättar Henrik Jansson.

– De har bland de bästa banorna man kan skjuta på.

Henrik Jansson har vid det här laget en diger lista med fina meriter. Förutom VM-brons i Peru 2013 blev han under 2014 till exempel femma i den totala världscupen. Han har också utsetts till Årets skytt 2013 av Svenska Skyttesportförbundet.