Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grekiskt tema i sockenstugan

Kerstin Löfstrand berättade om Grekland i fattigstugan i Ösmo.

Anmäl text- och faktafel

Den 14 oktober blev det äntligen måndag! Regnet höll i sig sedan morgonen. Men vi trotsade det och ställde in oss på en tripp till sockenstugan i Ösmo för att delta i den trevliga måndagsträffen.

Efter en utsökt lunch, denna dag bestående av moussaka och grekisk sallad, kaffe och blåbärskaka, lyssnade vi till dagens gäst Kerstin Löfstrand.

Dagens tema var Grekland. Kerstin var dagen till ära klädd i vitt och blått. Vitt står för tanken om frihet. Blått står för himmel och hav.

Kerstin lämnade Nynäshamn 1968 för att bosätta sig i Grekland. Hon återvände till Nynäshamn efter 16 år på Rhodos. Kerstin berättade om sin tid i Grekland på ett mycket intressant och rörande sätt. Om Greklands seder och bruk, med annan kultur än den vi har i Sverige.

1967 övertog ju militärjuntan makten. Det var oroligt och det dök upp civilklädda poliser överallt. Mikis Theodorakis belägenhet är kanske känd för många av oss. Han fördes hit och dit till olika fängelser. Han lever fortfarande och är idag 93 år gammal.

Vid Cypernkrisen kom många sårade till Rhodos och Kerstin berättade om en del för oss overkliga händelser. Men Kerstin stannade kvar och mellan 1969-1974 arbetade hon som guide och reseledare på Rhodos. Livet rullade vidare.

Kerstin spelade piano för oss, en del oförglömliga musikstycken, som har anknytning till Grekland. Bland annat fick vi lyssna till Theodorakis fina melodier.

Utom programmet med Grekland som tema, spelade Kerstin några melodier av Dan Andersson. Kerstin har svårt att “befria” sig från Grekland, så hon berättade att hon just kommit hem från en resa dit tillsammans med sin familj. Kärleken till Grekland kommer att bestå!

Tack Kerstin för din fina berättelse, där du förmedlade dina intryck och upplevelser till oss. Tack till den trevliga personalen i sockenstugan, för arbetet ni lagt ner på den goda lunchen och för ett mycket tillmötesgående sätt!

Anna och Max Möllerfält

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Nynäshamns Posten Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel