Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grimstabornas fiskevatten förstörs – "Den lilla människan har inte ett dugg att säga till om"

Grimstabornas fiskevatten kommer att försvinna om den nya farleden i Himmerfjärden utanför Sorunda blir av. För Hans Lennartsson skulle det innebära slutet för en över 150 år gammal fiskerätt.

Som NP tidigare har berättat pågår Sjöfartsverkets arbete med att ta fram en ny sträckning för farleden mellan Landsort och Södertälje. Enligt förslaget ska farleden flyttas österut, närmare Sorundas kust. Projektledaren för den nya farleden Bertil Skoog yttrade bland annat i NP att Sjöfartsverket strävar efter att påverka omgivningen så lite som möjligt.

En av de som reagerade på Bertil Skoogs uttalande är Grimstabon Hans Lennartsson. Han menar attlängs östkusten av Himmerfjärden, där Sorunda ligger, finns det fler bostäder som kommer att påverkas av buller och erosion än vad det gör på västkusten.

– Sjöfartsverket kan få komma hit och titta och se hur det ser ut, säger Hans Lennartsson.

Han är den nionde generationen som bor i Grimsta. Den nya sträckningen skulle göra att han och flera grannar förlorar sina fiskevatten som varit i deras ägo sedan 1863. Totalt rör sig om ungefär 300 hektar i Himmerfjärden.

– Vi kommer att förlora mer än hälften av vårt fiskevatten och det vi får ha kvar är vattnet i viken. Vi kommer ju inte kunna lägga fiskenät eftersom stora fartyg kommer att köra över dem. Det här känns inte alls bra.

– Jag började att fiska i de här vattnen innan jag lärde mig att simma. Jag har fiskat här i 65 år. Det känns väldigt väldigt jobbigt att fråntas det här vattnet.

Om förslaget går igenom, vart kommer ni att ta vägen för att fiska då?

– Ja, det kan man fråga sig. Det finns inget alternativ. Vi kan inte fiska i vatten som vi inte har rätt att fiska i.

Andra alternativ som skulle vara bättre än att dra en ny farled, enligt Lennartsson, är att använda den kommande hamnen i Norvik i Nynäshamn för avlastning och sedan bygga ut väg 225 genom Sorunda, som redan i dag behöver förbättras.

– Norvikshamnen kommer att kunna ta emot väldigt stora fartyg, varför ska de då in med fartygen bland skären här? Så som väg 225 är i dag, kan man inte ha den. Den måste förbättras och varför inte göra det nu?

Som en del i att få Sjöfartsverket att tänka om har han samlat in namnunderskrifter från personer som bor i Grimsta- och Rangstaområdet och skickat in ett yttrande till Sjöfartsverket.

– Jag bävar för att den lilla människan inte har ett dugg att säga till om i frågan, utan att de säger "här ska farleden gå, punkt slut". Jag upplever att när en beslutsfattare slagit in på en väg, så kör de det racet tills att beslutet är fattat.

– Jag kommer att göra allt som står i min makt och hävda vår rätt.