Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gudbykyrkan bjöd på trevligt berättande om Fanny Crosby

I Gudbykyrkan i Sorunda berättade Siv och Björn Lindgren om Fanny Crosby.

Anmäl text- och faktafel

På söndagskvällen den 14 juli åkte vi till Gudbykyrkan, för att lyssna på vad som stod på deras program den här söndagen. Gudbykyrkan har varannan söndag under sommaren trevliga program i form av sång, musik eller berättelser.

Denna gång berättade Siv och Björn Lindgren om författaren Fanny Crosby, mycket intressant.

Jag och fotografen hade aldrig hört det namnet tidigare. Men nu vet vi att: Fanny Crosby levde mellan 1820–1915 i staten New York, där även staden New York ligger. Staten NY är ungefär så stor som en tredjedel av Sveriges yta. Som baby drabbades Fanny av en ögoninflammation, som tyvärr inte kunde botas och Fanny blev helt blind.

Vid åtta års ålder började Fanny skriva dikter av allmänt innehåll. Bland annat skrev hon denna lilla dikt:

“O, hur lycklig jag dock är, fastän jag ej kan se. Jag har bestämt beslutat mig, att vara nöjd och le”.

Hon fick besöka kongressen i Washington, där hon läste dikter som hon skrivit, vilket blev väldigt uppskattat.

Som 15-åring blev hon elev vid New Yorks blindinstitut, där hennes litterära begåvning upptäcktes. Då hon var 22 år blev hon själv lärare på institutet.

1864 - då hon var 44 år - började hon skriva andliga sånger. Tidigare skrev hon mest dikter med allmänt innehåll. Även hyllningsdikter bland annat till tre presidenter som besökte institutet. Hon har skrivit cirka 8 000 dikter och sånger.

Blindinstitutet fick även besök av Jenny Lind och norrmannen Ole Bull. Fanny tyckte mycket om Jenny och blev helt fascinerad av hennes röst.

Koleran drabbade i mitten av 1800-talet och på skolan dog cirka 20 elever. 1873 kom Fanny i kontakt med en tonsättare - P. Knopp- som spelade upp en melodi för Fanny.

Han frågade henne “Vad känner du för den här melodin”. “Salig visshet”, svarar Fanny och skrev därmed text till den melodin och kallade sången “Salig visshet”.

Den mest populära sången som Fanny skrev är, “Låt mig få höra om Jesus” med musik av J.R. Sverny. Den sången är inte så mycket sjungen i Amerika som i England och Sverige. Den kom till Sverige genom Frälsningsarmén.

Då Fanny fyllde 90 år ville hon ha en stor fest. Hon har sagt: “Hoppet är den aldrig vissnande blomman i mitt liv. Jag har fått förmånen att bli älskad och inte fruktad”.

Vad kan vi lära oss av Fanny? Jo, att hoppet är det sista som lämnar. Till psalmerna vi sjöng tillsammans ackompanjerade Siv på piano och Irene Holwaster på gitarr.

Som avslutning till det goda kaffet och tillika gott bröd, spelade Björn ett musikstycke på sin kornett. Stort tack för ytterligare en berikande kväll i Gudbykyrkan.

Anna och Max Möllerfält

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Nynäshamns Posten Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel