Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gymnasielever reste till Skottland för att lösa klimatmysterium

Har jorden sett ut som en snöboll? Det tror fyra Nynäshamnselever som åkte till Skottland för att hitta bevisen.

Annons

För 10 000 år sedan drog sig inlandsisen sakta tillbaka och vår senaste istid gick mot sitt slut. Då hade stora delar av Europa legat begravt under isen i tiotusentals år. Men jämfört med "snöbollsjorden" var den istiden ingenting.

Evelina Egdahl, Sara Jergander, Estera Babecka och Eleni Kalaitsidou är anhängare av snöbollsjorden-teorin, som föreslår att jorden för över 600 miljoner år sedan var täckt av is och snö från polerna till ekvatorn. Forskarna är inte ense i frågan så deras vilja är att bidra bevis som kan belägga teorin.

Men det hela började i en helt annan ände. De fyra tjejerna från Nynäshamns gymnasium fick chansen att åka på en resa till Skottland, vilket de såklart var mycket glada över. Men sten? Vad tråkigt, tänkte de.

Känslan övergick dock snart i ett intresse och ett sug efter djupare kunskap. Den 25 september reste de till Skottland och den lilla ön Islay (annars känd för sina whiskydestillerier). Under de långa, mödosamma vandringarna i den böljande grönskan fick de chansen att praktisera sin egen forskning.

– Att det inte finns en slutsats, utan att man får tänka ut det själv. Vi kanske hittar någonting som de inte har hittat eller ser någonting som de inte har sett. Det är lite coolt faktiskt, säger Sara Jergander.

I öns berggrund hittade de tecken på att glaciärer hade dragit fram. Det i den berggrund som ska ha legat vid ekvatorn under perioden för snöbollsjorden.

De fotade, ritade av och beskrev det de såg. Nu kvarstår bara att sammanställa resultatet i en rapport som ska vara klar i mars.

– Man blir lite skadad för ibland kan jag gå runt och tänka "vad är det här för stenar?", skrattar Estera Babecka.

Resan var ett samarbete med Stockholms universitet som hade bjudit med ungefär 30 elever från skolor runt om i Stockholm. Fem killar från klassen åkte samtidigt till Gotland och undersökte fossiler.

Fakta:

Snöbollsjorden

Snöbollsjorden, eller snowball earth, är en teori som påstår att jorden för över 600 miljoner år sedan var täckt med snö och is från pol till pol. Teorin baseras på geologiska undersökningar, som hittat vad som verkar vara lämningar från glaciärer i berggrund som anses ha legat vid ekvatorn under den tiden.

Annons