Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gymnasiet öppnade sina dörrar – "När jag är här verkar den ännu bättre"

 
NP:s ung-redaktion
Visa alla artiklar

Den 1 december öppnade Nynäshamns gymnasium upp skolan för alla nyfikna, precis som den gjort årligen. Syftet är att välkomna niorna i grundskolan och deras föräldrar så att de får ta en titt på hur gymnasiet ser ut och hur man jobbar.

Utanför i mörkret lyser vägen till entrén upp av marschaller. När klockan närmar sig 18 börjar de första besökarna att komma in genom dörren. Korridorerna fylls snabbt med gående besökare som vill in i klassrummen och kolla hur skolans elever arbetar.

Eleverna på gymnasiet har fått olika uppgifter från lärarna att jobba med under de två timmarna som skolan hålls öppen. Några sitter vid bord i gallerian och svarar på blivande gymnasieelevers frågor om vilka program skolan erbjuder och hur de är formade. Andra sitter i klassrummen och jobbar. Ekonomerna sitter med bokföring, esteterna målar, naturvetarna visar bildspel från deras resa till Skottland och utför experiment och några medie-elever står i fotostudion och tar porträttfoton av besökare.

I cafeterian säljs smarrig chokladtårta och doften av nybryggt kaffe letar sig genom skolan. Vi media-elever som går i årskurs två går runt och intervjuar, fotograferar och filmar vad som händer. Vi drar till oss mycket uppmärksamhet. Under tiden blir omgivningen mer livlig och besökarna verkar ha en rolig tid.

I en natursal står Evelina som studerar naturvetenskapliga programmet i årskurs tre. Hon har som uppgift att berätta om naturprogrammet där man läser mycket matte och fysik. Evelina var själv på öppet hus hos Nynäshamns gymnasium när hon skulle välja skola. Vi frågar henne på vilket sätt öppet hus har blivit bättre under de senaste åren.

– Skolan ser mycket bättre ut och folk är mer välkomnande, svarar Evelina efter att ha tänkt efter en kort stund.

Vi fortsätter att tassa runt i skolan och hittar en nia som ser sig omkring. Vi intervjuar henne och frågar vad hon har fått för intryck av skolan tidigare och vad hon tycker om gymnasiet nu.

– Innan tyckte jag att skolan verkade bra, men nu när jag är här verkar den ännu bättre, svarar hon och nickar med huvudet.

Sanna, som hon heter, är intresserad av att gå teknikprogrammet på gymnasiet.

– Jag tycker om allt som har med teknik att göra, tillägger hon med ett litet leende.

Innan hon återgår till att prata med en av skolans teknik-treor, frågar vi henne vad som är bra med öppet hus. Hon svarar att gymnasiet lyckas bra med att få niorna att känna sig välkomna.

Fakta: Nynäshamns gymnasium

Nynäshamns gymnasium slog upp sina dörrar för första gången den 24 augusti år 1976. Det var runt 200 elever i årskurs 1 som dök upp på uppropet i den nybyggda skolan vid Kvarnängen. I år fyller skolan 40 år och har omkring 400 elever.