Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Håkan Rudérus höll föredrag om rysshärjningarna för 300 år sedan

Håkan Rudérus berättade om rysshärjningarna i Ösmo församlingshem.

Anmäl text- och faktafel

Vid november månads Torsdagslunch (14/11) i Ösmo församlingshem var programtiteln “300 år sedan rysshärjningarna”.

Duktiga föredragshållaren Håkan Rudérus förklarade direkt i inledningen, att dagens program inte skulle handla om detaljer i själva härjningarna i vårt land utan om hur läget såg ut i Europas norra del och om varför de så kallade rysshärjningarna kom att ske.

Det blev en intressant och detaljrik berättelse om hur det svenska stormaktsväldet vuxit fram. Sveriges så kallade stormaktstid sträckte sig mellan åren 1611 och fram till 1721. Svenskarna hade lagt under sig områden i nuvarande östra Finland, områden i nuvarande Baltikum, områden i östra Europa med flera platser.

Det som kom att kallas “det stora nordiska kriget” kom att pågå mellan åren 1700-1721. Det var olika kontrahenter och på skilda platser som det krigades. När Karl Xll stupade vid Fredikshald i Norge var det början till slutet på den svenska stormaktstiden.

Segdragna förhandlingar om olika krav i fredsförhandlingarna, som hölls på Åland, mellan Sverige och tsar Peter l drog ut på tiden.

Förhandlaren från vårt land hette Georg Heinrich von Görtz. De så kallade rysshärjningarna beordrades av den ryske tsaren, för att på så sätt sätta press och påskynda fredsförhandlingarna. Den ryska ordern var att förstöra och bränna. Inte mörda, inte bränna kyrkor. Givetvis var stöld tillåtet.

Det var stora armador av ryska galärskepp, som kunde bemannas med flera hundra man och drevs fram med hjälp av åror eller segel.

Litet djupgående gjorde att de kunde ta sig in på grunda vatten i våra skärgårdar. Dessa härjningar utefter vår Östersjökust, från Östergötland upp till Umeå.

Under åren 1719-1721 pågick dessa härjningar. Givetvis förekom det strider mellan den svenska flottans fartyg och de ryska angriparna.

Fredsförhandlingar, som pågått i flera år på Åland, utmynnade slutligen i Freden i Nystad den 30/8 1721. Den svenska stormaktsepoken var därmed slut.

Föredraget var oerhört intressant och mycket pedagogiskt upplagt. Man riktigt såg hur andäktigt den stora åhörarskaran följde med i berättelsen. Tack Håkan för historielektionen.

Tack även till kyrkans personal som därefter lät oss njuta av en god sjömansbifflunch.

Max Möllerfält

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Nynäshamns Posten Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel