Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Halva priset för resa till Stockholm

Priset för en enkelresa med pendeltåg från Nynäshamn till Stockholm sänks från 50 till 28 kronor, enligt ett nytt förslag. Alla partier i Stockholms läns landsting står nu bakom idén om att införa enhetstaxa i kollektivtrafiken.

Om man åker pendeltåg från Nynäshamn och betalar med SL:s reskassa kostar det i dag 25 kronor att resa till Segersäng, 37,50 kronor till Västerhaninge och 50 kronor till Stockholm.

Framöver ska alla enkelresor med SL:s reskassa kosta 28 kronor, oavsett hur korta eller långa de är. Det föreslår Stockholms läns landstings trafikförvaltning i en utredning, där representanter från alla politiska partier med platser i landstingsfullmäktige har varit involverade.

Huvudorsaken till att SL nu är i färd med att skrota zonsystemet är att resenärerna upplever det som krångligt. Detta får flera negativa konsekvenser – vissa betalar mindre än de borde för sina biljetter och andra väljer att ta bilen i stället.

Trafikförvaltningen räknar med att enhetstaxan medför att SL:s intäkter ökar med 17 miljoner kronor per år. Även om de resor som sker inom en och samma zon endast blir tre kronor dyrare är dessa resor så många att den lilla höjningen ger en stor effekt.

Dessutom väntas förändringen leda till att resandet ökar, särskilt från Nynäshamn och de andra kommuner som ligger i dagens zon C.