Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hans-Eric Andersson till minne

Före detta kommunalrådet och riksdagsmannen Hans-Eric Andersson, Handen, har avlidit efter en längre tids sjukdom vid 87 års ålder. Han sörjes närmast av hustrun Berit samt döttrarna Pia Blad, Kari Andersson och Tove Envall med familjer samt systern Christina Åkerblom.

Hans-Eric föddes och växte upp i Örnsköldsvik. Föräldrahemmet var frireligiöst, men han valde att engagera sig i idrottsrörelsen och senare även i politiken. Hans-Eric blev en skicklig ishockeyspelare och även hockeydomare. På 60-talet flyttade familjen till Handen, där han anställdes som matematiklärare på Söderbymalmsskolan.

1971 utsågs Hans-Eric till ordförande i byggnadsnämnden i Haninge, senare till kommunalråd och 1980 blev han kommunstyrelsens ordförande. I mitten av 80-talet valdes han in i riksdagen. Hans stora engagemang i kommunalpolitiken gällde framförallt satsningar på infrastruktur, arbetstillfällen samt högre utbildning.

Hans-Eric var en respekterad, men fruktad debattör, en socialdemokratisk retoriker med progressiva värderingar. När han talade i kommunfullmäktige om Haninges utveckling med företagsetableringar, högskolesatsningar och bättre infrastruktur lyssnade ledamöterna med stort intresse och han fick ofta medhåll även från oppositionen. Vid dessa tillfällen fångade han verkligen sin publik. Det var små högtidsstunder i kommunalpolitiken.

Efter att han lämnat politiken engagerade sig Hans-Eric i PRO, där han utsågs till ordförande i PRO:s Stockholmsdistrikt. Med sin sedvanliga energi och rationalistiska syn på tillvaron drev han hårt krav på rättvisare villkor för de äldre. Det gällde bland annat att tandvården skulle inkluderas i sjukförsäkringen. Hans enkla men självklara motivering var att tänderna faktiskt är en del av kroppen. Även den orättfärdiga pensionärsskatten ingick i Hans-Erics intensiva engagemang.

En kämpe och fin vän har lämnat oss.

Jan Andersson, Ingvar Liljeroos, Paul Lindblom, Bo Malmsten

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Nynäshamns Posten Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel