Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hårda bud inför julen - så ska du INTE fira

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Ställ in er på en annorlunda jul. Det var ett av budskapen när hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson samt tillförordnad smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund höll en pressträff på torsdagen med anledning av smittläget i Region Stockholm.

Totalt har nu 2565 personer avlidit i covid-19 och från och med i dag har samtliga sjukhus i regionen gått in i förstärkningsläge och akutsjukhusen i stabsläge. Det inledde Björn Eriksson med att berätta.

Han fortsatte med att uppmana alla som haft covid-19 och vårdpersonal att gå ut och berätta om vilken obarmhärtig sjukdom vi har att göra med.

– Jag vill också passa på att slå hål på myten att om man bara är ung och pigg så är det ingen fara. Det är 34 personer under 50 år som avlidit i covid-19. Ingen går säker.

Och framtiden är svårbedömd, meddelade Björn Eriksson.

– Covid-19 är är svårberäknelig på alla plan, men det är en kontaktsmitta och genom att minska våra kontakter minskar vi också smittspridningen, var hans budskap.

En fråga som många har ställt sig är hur det ska bli i jul. Björn Eriksson var bestämd på den punkten.

– Vårt råd är att vi ska ställa in oss på en annorlunda jul i år. Undvik resor och att träffa andra än de i det egna hushållet. Trots att det är jobbigt, ha tålamod, håll ut. Vi får träffas när pandemin är över. Kanske till sommaren.

TV: Senaste nytt om corona – så är läget i regionen nu

Här är rekommendationerna i Stockholms län

• Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.

• Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.

• Om möjligt undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge.

• Nödvändig närkontakt, som vid exempelvis vårdbesök och medicinska undersökningar, omfattas inte av rådet. Det är dock viktigt att tänka på att den som har symtom som kan vara covid-19 ska undvika all nära kontakt med andra.

• Alla verksamheter bör vidta åtgärder så att var och en ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Det kan till exempel innebära att verksamheten minimerar antalet besökare vid samma tidpunkt.

• Arbetsgivare bör vidta åtgärder för att anställda ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Det kan vara åtgärder som att uppmana personalen att arbeta hemifrån, erbjuda utökade förutsättningar för att arbeta hemifrån och att tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten skjuts upp.