Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Harry Bouveng: 250 elever är borta mer än 20 procent av skoltiden – Varför sviker (S) dessa barn?

Att framtiden utgörs av och tillhör våra barn, borde de flesta vara överens om och att det är likadant med dem som när man bygger hus – att man börjar från grunden, skriver oppositionsrådet Harry Bouveng (M).

Nynäshamn har år efter år hamnat mindre väl i olika skolrankningar och andelen barn som här tar sig vidare genom grundskola, gymnasium och vidare till högre studier på normal tid, är lägre än på de flesta andra ställen. Skolinspektionens kritik och förelägganden är återkommande.

Det här är inte någon nyhet utan något som hängt med under lång tid och som man skulle kunna se på bristande planering och inte minst bristande politisk förståelse för framtidens utmaningar för våra barn och unga.

I Socialdemokraternas Nynäshamn var det mycket länge sedan man hade en underhållsplan – och framåtriktad strategi för våra skolbyggnader och kanske än mindre, tankar för hur utbildningen i dessa byggnader ska utformas.

I stället lappas och lagas det, uppförs baracker i stället för riktiga skolbyggnader och det framställs som stora framgångar när det får klippas band vid dessa tillfälliga och därmed också, väldigt dyra lösningar. Baracker eller om man hellre vill paviljonger, behöver i sig inte vara dåliga rent tekniskt och i akutfall fyller de ett bra syfte. Men utan planering blir allt akut och det är sett över den tid de kan användas, alltid väsentligt dyrare än genomtänkta och permanenta lösningar.

Hemmasittare, korridorvandrare eller om man så vill barn med problematisk skolnärvaro är ett jätteproblem i Socialdemokraternas Nynäshamn ...

Vad som kanske är ännu viktigare för våra barns framtid, är att de faktiskt kommer till skolan och inte tillbringar sin uppväxttid någon annanstans. Att inte i tid se till att alla ges lika möjlighet till utbildning kommer senare igen, dels för dessa barns möjligheter att utvecklas i samhället, men även för de kostnader som kommer på olika sätt, när man inte lyckats genomföra skolgången enligt tidtabell. När det individuella programmet är gymnasiets största har man fått kvittot på tidigare misslyckanden och kan konstatera att man tidigare har misslyckats.

Hemmasittare, korridorvandrare eller om man så vill barn med problematisk skolnärvaro är ett jätteproblem i Socialdemokraternas Nynäshamn och har så varit under lång tid. Ett par år fanns en uppsökande verksamhet i det mobila skolteamet som delvis lyckades vända på kurvan, men när personal slutade så upphörde verksamheten och antalet barn som är borta mer än 20 procent av skoltiden (motsvarande en skoldag per vecka) är nu uppe i över 250 stycken. En siffra som med tanke på Nynäshamns storlek är hårresande hög.

För nu snart ett år sedan togs dock ett positivt steg, genom ett samarbete med ett företag som heter Prosper. Här skulle ett projekt starta för att få hemmasittarna att återvända till skolan. Finansieringen var ordnad via en ideell stiftelse, som visserligen ville ha tillbaka sitt bidrag, men bara om projektet lyckades, det vill säga en win-win-konstruktion.

På barn- och utbildningsnämndens senaste möte härom veckan släpptes bomben.

Efter att Prosper under detta år arbetat med intensiva kontakter med såväl barn- och utbildningsförvaltningen som socialförvaltningen för att förbereda de skarpa insatserna, bland annat framtagande av en handlingsplan, så slutade man helt plötsligt att svara i telefonen i kommunhuset.

På barn- och utbildningsnämndens senaste möte härom veckan släpptes bomben. Vi går inte vidare med Prosper utan försöker lösa problemet i egen regi. Barn- och utbildningsnämndens ordförande Johan Augustsson (S) förklarade att kommunstyrelsen hade kommit fram till just detta.

När undertecknad, som ju sitter i kommunstyrelsen, ifrågasatte det, så kom svaret att kommunstyrelsen kommer att besluta så vid nästa sammanträde!

Här kommer kvittot på ett demokratiskt underskott i kommunhuset, där det inte ges utrymme för diskussion eller dialog för barnen och ungdomarnas bästa. Här är allt redan bestämt av den socialdemokratiska gräddan och man tycker uppenbarligen inte att man behöver diskutera den saken i förväg, vare sig med den politiska oppositionen, eller den partner (Prosper) som man under nästan ett år har samarbetat med. Något som inte känns på annat sätt, än som ett svek.

Jag och vi moderater som har varit något delaktiga i att via Prosper och Leksellstiftelsen, försöka hitta en lösning på problemen med Nynäshamns oproportionerligt stora grupp som inte kommer till skolan som de ska är givetvis besvikna i dag. Främst på sättet att hantera frågan utan dialog eller diskussion, men inte helt utan en farhåga att problemet skjuts ytterligare på framtiden där de som är de verkliga förlorarna är de drygt 250 barn som omfattas av problematisk skolfrånvaro.

Nynäshamn behöver en förändring , en förändring du kan styra med din röst i höstens val. Vi moderater lovar inte allt till alla, men vi gör allt vi kan för att genomföra det vi lovar.

Harry Bouveng (M)

Oppositionsråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel