Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Havsörnen är nu pigg och ute i det fria – har dessutom blivit ringmärkt

Den havsörn som blev påkörd vid Segersäng på väg 73, som NP har berättat om, är nu åter i det fria. Örnen togs om hand av Stockholms Vildfågel Rehab där den har rehabiliterats under tre veckor.

Det var lördagen den 25 mars som olyckan inträffade. Örnen hade satt sig vid vägkanten för att äta på en död grävling. Föraren som körde på örnen kontaktade polisen som höll ett öga på den skadade fågeln, tills volontärer från Stockholms Vildfågel Rehab kom dit och tog hand om den.

Örnen hade fått en allvarlig sårskada under ena vingen och var rejält blåslagen, berättade Victor Persson, fågelrehabiliterare och ordförande i Stockholms Vildfågel Rehab.

Men att en havsörn inte lyckas jaga, utan sätter sig vid en trafikerad väg och äter på ett kadaver, gjorde att SVR misstänkte att örnen var försvagad av bly, vilket blodprov också visade. SVR hade en annan havsörn inne för rehabilitering som också hade hittats med höga halter bly i kroppen. Båda örnarna är nu fria från blyet i kroppen, berättar Victor Persson.

– Och båda örnarna är frisläppta. Nynäshamnsörnen släpptes under onsdagen. Vi har också ringmärkt dem för att kunna följa dem framöver.

För dig som är prenumerant eller Plus-kund: Påkörd havsörn är snart "på benen" igen – flygtränar innan den släpps ut i det fria