Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemlös man frös ihjäl – socialnämndens handläggning slipper JO-kritik

JO väljer att inte kritisera socialnämnden i Nynäshamns kommun för hanteringen av en hemlös man som hittades död utanför sjukhuset i januari 2016.
Däremot kritiseras man för sin dokumentation av ärendet.

Annons

I januari 2016 hittades en bostadslös man i 60-årsåldern död utanför sjukhuset i Nynäshamn. Den troliga dödsorsaken var förfrysning.

Händelsen JO-anmäldes efteråt då anmälaren menat att socialtjänsten ignorerat mannens situation, bland annat genom att inte ordna en bostad åt honom.

Nu har Justitieombudsmannen tagit beslut i ärendet – och socialnämnden i Nynäshamns kommun slipper kritik för sin handläggning av ärendet. JO anser att de bedömningar och åtgärder som socialnämnden gjort i ärendet efter att mannen undersökts enligt LVM, lagen om vård av missbrukare, i slutet av 2015 varit tillräckliga, och finner därmed ingen anledning att kritisera handläggningen.

JO väljer däremot att kritisera dokumentationen i ärendet. Socialnämnden har inte dokumenterat hur man förhållit sig till läkarintyg och LVM-anmälan i ärendet, något man själva medgett. Socialnämnden uppger för JO att man redan har vidtagit åtgärder, med personalutbildningar om handläggning och dokumentation.

Läs mer: Man hittades död utanför sjukhuset

Läs mer: Väktare larmade ambulans vid dödsfall

Läs mer: Socialtjänsten utreder dödsfall

Annons