Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Henrik Jansson får NP-pris för tredje gången

Lerduveskytten Henrik Jansson får NP-plaketten 2013. Hans främsta merit var ett VM-brons i Peru. Framgångarna har inneburit att SOK, Sveriges olympiska kommitté, nyligen beslutat att stödja Henrik ekonomiskt.

Henrik Jansson är den förste idrottare som har vunnit NP-plaketten tre gånger.

Hur känns det att vara den förste som har gjort en trippel?

– Det är naturligtvis jättekul. Det är en väldigt trevlig utmärkelse, den känns lite högtidlig på något sätt. Med tanke på att året har gått så pass bra är det extra kul med lite grädde på moset.

Högst smäller så klart VM-bronset i skeet. Men Henrik har också skjutit bra under världscuptävlingar. På Cypern var han tvåa och i världscupfinalen i Förenade Arabemiraten slutade han femma.

Häromveckan blev det klart att Henrik är en av dem som SOK ger särskilt stöd för att satsa på OS 2016 i Rio de Janeiro. Inför senaste OS föll Henrik på mållinjen och blev, trots goda resultat, utan en av de betydelsefulla platserna.

Det ekonomiska stödet kommer att bli en viktig pusselbit i Henriks satsning för att nå OS i Rio, som är hans stora målsättning.

– Det blir en enorm hjälp. Man kommer inte kunna leva på att skjuta naturligtvis, men jag kommer kunna åka på många fler större tävlingar och få stöd till att åka på träningsläger och liknande. Jag får också tillgång till personliga tränare och läkare, säger Henrik Jansson.

Hur ska du toppa det här året?

– Jag har inga krav på att jag ska öka från min nuvarande nivå, för det är svårt att göra. Det är nog bara att nöta på. Jag skulle vilja hitta en stabil nivå kring de resultaten som jag har gjort i år och känna mig mer trygg i tävlingssituationen. Nu vet jag att jag är bra nog att hålla den här nivån.

Från och med VM nästa år börjar skyttarna samla poäng för att kvala in till OS. Det är viktigt med rutin om man ska tävla i OS. Då är förutsättningarna rejält annorlunda eftersom hela världen plötsligt får upp ögonen för skyttet.

Henrik Jansson tycker att lerduveskytte borde vara mer av en publiksport även annars eftersom det förutom psykologiskt spel bjuder på mycket smällar och effektfull action.

Att det smäller, är det fortfarande det som är behållningen för dig?

– Jag gillar blandningen av teknik och den mentala utmaningen. Men någonstans i grund och botten har man väl ett behov av att skjuta. När jag inte skjuter kan jag sakna sådant som för andra kanske tycks konstigt, saker som doften av krutrök. Ungefär som en skidåkare saknar kylan och knarret av snö under skidorna.

NP-plaketten

NP-plaketten har sedan 1942 delats ut till den idrottsutövare i Nynäshamns kommun som juryn anser ha gjort den bästa prestationen under det gångna året. Mottagaren av NP-plaketten utses vid samma tillfälle som det utses en mottagare av NP:s ungdomspris, som är det motsvarande priset för yngre idrottare.

Fram till början av 2000-talet var reglerna sådana att man endast kunde få utmärkelsen en gång.

Henrik Jansson är den första idrottaren som har fått plaketten vid tre tillfällen. Första gången var 2005, då han hade vunnit SM-guld. Andra gången var 2006, då han hade tagit två silver i junior-EM och kommit femma i junior-VM.

I juryn för årets pris ingick:

Lennart Söderström, långdistanslöpare, vinnare av NP-plaketten 1968 och Topputmärkelsen 2002.

Inger Knutsson Stålhandske, medel- och långdistanslöpare, vinnare av NP-plaketten 1970.

Monika Svedman, kanotist, vinnare av NP-plaketten 1974 och Topputmärkelsen 1988.

Jonas Carlström, tidigare ordförande för Nynäshamns IBK och vinnare av Topputmärkelsen 2006. Jonas Carlström är ny i juryn.

Dessutom deltog NP:s chefredaktör Niklas Milberg och reporter David Klasson.