Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högskolan vill bidra till ett socialt hållbart Södertörn

I höst startar Södertörns högskola ett omfattande forskningsprojekt som ska ta reda på hur södra Stockholm ska kunna växa på ett socialt och ekonomiskt hållbart sätt.

Annons

Stockholm växer så det knakar. Fram till och med 2050 förväntas regionen växa med ytterligare en miljon människor. Det råder ingen tvekan om att grävskopor och lyftkranar kommer behöva gå varma. Samtidigt vill landstingspolitikerna att Stockholm ska bli ”Europas mest attraktiva storstadsregion”.

Mot bakgrund av det har Södertörns högskola startat ett forskningssamarbete med en rad samhällsbyggande aktörer för att ta reda på hur ett välmående samhälle söder om Stockholm kan byggas.

– Många av byggherrarna som jag har pratat med säger att de kan bygga bostäder, men att de inte vet hur man bygger ett samhälle. Där kommer vi in, säger sociologiprofessorn Apostolis Papakostas, som leder projektet.

På en vit tavla ritar han upp det dåliga exemplet: Stockholms förorter som de byggdes under 60- och 70-talen. Då byggdes ofta ett centrum som sedan omgärdades av separata områden med till exempel hyreslägenheter, parhus och villor.

– Det är ganska segregerande, konstaterar Papakostas.

Ett av målen med forskningsprojektet är att hitta exempel på hur sociala spänningar kan förebyggas.

– Vi ska försöka se hur det offentliga livet kan organiseras så att det underlättar för människor att träffas och umgås. Man kan till exempel bygga gemensamma föreningslokaler och lekplatser.

En annan aspekt av forskningsprojektet är företags roll i samhällslivet. Ekonomer ska bland annat undersöka hur entreprenörskap kan främjas och hur samhällen påverkas av företagsetableringar och nedläggningar.

Till exempel kan de komma att undersöka hur etableringen av hamnen i Norvik i Nynäshamn påverkar omgivningen.

– Blir det här bara en enklav som lever ett eget liv eller kan detta ha effekter på samhället runt omkring?

Genom att följa med genom byggnadsprocesser från idé till inflyttning ska projektet fungera som ett kunskapsnav för byggföretag, kommunpolitiker och andra som är med och bygger morgondagens Södertörn. Forskarna ska då kunna anta en konsulterande roll och verka för att överbrygga gapen mellan aktörerna.

– Jag tror att det här successivt kommer att byggas ut rätt rejält. Det här projektet är ett viktigt steg i detta, men det är inte det enda. Jag räknar med att det blir en lång resa.

Apostolis Papakostas ser forskningssatsningen som ett sätt att öka högskolans regionala relevans.

– När jag träffar kommundirektörer i området säger jag: ”jag utbildar era efterträdare”. Då måste jag också utveckla forskning som är relaterad till området.

Annons