Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Högtidsstund i Dan Anderssons anda

Dan Andersson hyllades i Ösmo församlingshem.

Ösmo församling bjuder in till lunch en torsdag varje månad. I höst är ju gästernas antal minimerat på grund av pandemin som vi alla berörs av.

Det är alltid någon form av underhållning vid dessa luncher. Torsdagen den 15 oktober bjöd oss Barna Both på en trevlig stund, där han med stor inlevelse dels läste, dels sjöng tonsatta dikter av Dan Andersson.

Vi fick lyssna till ”Till min syster”, en sång som Dan Andersson tillägnade sin syster på hennes 18-årsdag år 1917.

”Jag väntar” är en kärleksdikt till Nannie, med vilken Dan var förlovad. Vi känner till melodin skriven av Gunnar Turesson: ”Jag väntar vid min stockeld medan timmarna skrida …”. ”Helgdagskväll i timmerkojan” med musik av Sven Scholander, en dikt tryckt i november 1914. I en bok som jag har står några rader om Dans förklaring till hur dikten kom till: ”Elden falnar i skogarnas ro, som kontrast mot krigets blodiga vanvett som rasar ute i världen”.

I år är det 100 år sedan Dan Andersson så tragiskt dog på grund av cyanväteförgiftning på ett hotellrum i Stockholm. Han hade rest till Stockholm för att underhandla om en anställning på tidningen Social-Demokraten. Därhemma fanns hans hustru Olga, som väntade deras barn som sedan föddes i mars 1921. Dan blev bara 31 år gammal. Jag vill påstå att hans minne bevaras i olika sammanhang över hela vårt land.

Barna Both är en tillgång för Ösmo församling, både i muciserande och i detta sammanhang denna dag, deklamerande. Han tolkade Dan Anderssons dikter, både med uppläsning och med sång till eget pianoackompanjemang på ett mycket trevligt sätt.

Anna Möllerfält

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Nynäshamns Posten Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel