Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hörseltema när PRO i Ösmo höll månadsmöte

En hel del olika frågor dryftades när PRO i Ösmo hade sitt månadsmöte för september.

Anmäl text- och faktafel

Inga-Britt Brage, ordförande, hälsade alla välkomna till dagens möte, som handlade om hörsel. Roce-Marie Beijer var kassör för dagen och tog emot medlemsbetalning och sålde lotter.

Vi hade besök av Karin Notsten från Hörbart, Nynäshamn, som berättade om olika svårigheter vid hörselnedsättning. Karin är legitimerad audionom. Hon arbetar med kunskap och information kring hörselnedsättning och dess konsekvenser. Hon gav tips om hur vi kunde förbättra förutsättningarna för att man ska uppfatta varandra bättre. Hon informerade om olika hörselhjälpmedel. Hörbart finns på Bryggargatan 10 C i Nynäshamn. Man kan boka tid för hörselkontroll. För enklare service och försäljning av batterier och tillbehör har de ”jour drop in” tisdagar och torsdagar. Inga-Britt tackade Karin för den nyttiga informationen med en blomma.

Ett femtiotal medlemmar var närvarande och de fick njuta av kaffe med goda smörgåsar, som köksgruppen ordnat. Inga-Britt fortsatte med att informera att Kent Frölander är borta som kassör och att han inte längre är med i styrelsen. Vi behöver en valberedning och intresserade kan kontakta henne.

På nutidsorienteringen måndag den 9 oktober var det totalt tre som deltog. En del cirklar har flyttats till måndag och kolliderar med tipspromenaden. Vi tänker därför flytta promenaden till en annan dag och tycker att fredagar är lämpliga.

Kerstin Modin, medlemsansvarig, hälsade nya medlemmar välkomna. Hon talade om, att den 1 oktober är det dags för årets ”Anhörig- och seniordag” i Folkets hus i Nynäshamn. Sopplunch serveras klockan 11.45-12.30. Etthundra gratisbiljetter delas ut mellan den 23 - 30 september i kommunens kontaktcenter, på biblioteket i Ösmo och på biblioteket i Sorunda.

På det första höstmötet lämnas information om cirklar och Ingrid Gafvelin meddelade att Line Dance behöver fler deltagare för att ekonomin ska gå ihop.

Ajno Allstrin, reseansvarig, berättade att många är intresserade av att få veta mer om växter man ser under resorna. Hon har därför börjat fundera på en resa till Amsterdam. Hon leder likaså skärgårdscirkeln, där man gör en båtresa i skärgården.

Vera Magnusson talade om att på släktforskningscirkel tidigare under dagen hade hon en gästföreläsare, som visade hur man digitalt via dator kan forska på Riksarkivet, vilket är gratis. Anna Möllerfält framförde att fler är välkomna att provsjunga för att vara med i sångcirkeln och Pärlorna. Kören är redan bokad för flera engagemang. Hon vill att fler ska delta i diskussionscirkeln. Man läser om någon ibland lite udda företeelse och diskuterar sina egna upplevelser.

Anna-Lena Lundén, friskvårdsansvarig, slog ett slag för kursen ”Ät och må bra” som hålls i ABF-huset, Sveavägen i Stockholm, den 5 november och som man kan läsa om i PRO Stockholmsdistriktets septembernummer. Hon pratade också om PRO-vetarna, som är PRO:s egen frågesport som bjuder på kluriga frågor inom tolv varierade ämnesområden. Frågesporten börjar med uttagningar i PRO-föreningarna runt om i landet för att sedan gå vidare till distrikten och regionfinalerna. Den stora riksfinalen hålls senare i Stockholm. Fler får gärna anmäla intresse att ingå i Ösmo-laget.

Inga-Britt tog över och berättade att PRO nu centralt håller på att sammanställa den undersökning av vårdcentraler man gjort med hjälp av PRO-föreningarna. Hon gick igenom en del ordningsfrågor och efterlyste TV-kannor, som saknas. Hon har ordnat så att det nu finns två frysar i köket. Den nya ska användas för förvaring av tillbehör till trivselkvällar, öppet hus och dylikt och den gamla frysen får användas av cirklarna. Hon berättade om planerade resor samt att anmälningslistor finns på anslagstavlan. Man kan även kontakta henne.

Hon aviserade att på nästa medlemsträff den 9 oktober håller vi skördelotterier och är tacksamma om medlemmarna vill ta med sig vinster. Trivselkvällen den 18 oktober klockan 18.00 har räkafton som tema. Slutligen nämnde Inga-Britt att kyrkan har skickat ett tackkort för vår medverkan att grädda våfflor i Sockenstugan.

Ulla Laiho, PRO Ösmo

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Nynäshamns Posten Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel