Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inför boendegaranti utan biståndsbedömning för dem som har fyllt 85 år

Moderaterna anser att alla personer över 85 år i Nynäshamns kommun ska ha rätt att få plats i äldreboende, utan att det först görs någon biståndsbedömning. Det skriver Agneta Tjärnhammar (M) i en debattartikel.

Moderaterna i Nynäshamn är överens om att något måste göras för att våra äldre kommuninnevånare ska känna sig trygga inför sin ålderdom. När hjälp och stöd behövs, så ska serviceinsatserna finnas på plats.

Socialtjänstlagen är en ramlag som ger kommunerna handlingsutrymme att utforma verksamheten efter lokala förutsättningar och behov. Kommunens riktlinjer för biståndsbedömning är ett komplement till lagstiftningen och ska ge stöd och vägledning i myndighetsutövningen. Vår bedömning är att de riktlinjer som finns gällande äldre invånare i Nynäshamns kommun leder till att våra äldre inte får den hjälp de behöver och därmed känner de en oro inför framtiden. Detta tycker vi är fel och vi kommer att arbeta för en förändring.

Moderaterna i Nynäshamn tycker inte att det är rimligt att en person som är 95 år och som söker plats på ett äldreboende får avslag.

Generösare riktlinjer borde vara en självklarhet. Moderaterna i Nynäshamn tycker inte att det är rimligt att en person som är 95 år och som söker plats på ett äldreboende får avslag. För att överklaga beslutet tvingas den sökande vända sig till förvaltningsrätten vilket kan ta cirka 6-15 månader. Det är en lång tid för personer som uppnått denna aktningsvärda ålder. Förvaltningsrätten har i vissa fall återförvisat ärenden till socialnämnden i Nynäshamn där de anser att kommunens bedömning inte är rätt, det vill säga, att personen har rätt till en plats på ett äldreboende och att Nynäshamns kommun har agerat fel.

Tyvärr har det, under 2000-talet, nedmonterats cirka 100 omsorgsplatser här i Nynäshamn.

Nynäshamns kommun ska vara ett föredöme där äldre personer ska få ett bra liv och leverne. Tyvärr har det, under 2000-talet, nedmonterats cirka 100 omsorgsplatser här i Nynäshamn, vilket innebär ett mycket svårt och komplicerat ansökningsförfarande för att den äldre ska beredas en plats. Helst så ska den äldre ha uppemot 30-35 timmars hemtjänst per vecka i sitt boende innan en plats kan beredas. Socialdemokraterna uttalar gärna i kommunfullmäktiges talarstol samt i otaliga pressmeddelanden att de hjälper alla och att Nynäshamn ska förbli Sveriges bästa kommun att åldras i. Vi kan konstatera att verkligheten ser annorlunda ut.

Utifrån detta perspektiv och den motion som nu ligger för behandling hos kommunfullmäktige, kommer vi i Moderaterna att verka för att våra äldre inte ska känna någon oro inför framtiden och få åldras i förvissningen om att tryggheten finns när man är i behov av olika serviceinsatser.

Moderaterna i Nynäshamn kommer arbeta för:

• Att personer som är 85 år och äldre och som söker ett vård- och omsorgsboende/äldreboende beviljas plats utan biståndsbedömning, samt

• Att biståndsbedömning med ökad flexibilitet till den enskilde ska beaktas.

Agneta Tjärnhammar (M), gruppledare i socialnämnden

För Moderaterna i Nynäshamn

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel