Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingenjör Upmark rånmördades av misstag

28 år gammal, på väg hem till sin unga hustru, mördas ingenjör Herman Upmark från Västerhaninge år 1874. Gärningsmännen skulle bli de sista att avrättas offentligt i Sverige.

Annons
Herman Upmark och hans hustru Julia Rosentvist Upmark hann bara vara gifta i ett år innan Herman dog i samband med ett rånmord. Foto: Haninge hembygdsgille

Det stora vita gravkorset på Västerhaninge kyrkogård avslöjar ingenting. Där står bara ”Herman Upmark, 1845-1874”. Men bakom finns en tragisk och oturlig historia.

Den börjar egentligen några kilometer söder om kyrkan. Mellan Tungelstas och Krigslidas pendeltågsstationer kan man se ett stort, vitt, äldre boningshus på vänster sida om man kommer från Nynäshamn. Det är gården Hammar från 1814.

Där föddes år 1845 Herman Upmark, berättar Bo Stjernström från Haninge Hembygdsgille, som har forskat om Upmarks öde. Han har bland annat skrivit om detta i föreningens tidning Glimtar från Haningebygden.

– Familjen Upmark var dominerande i Västerhaninge. Det var meningen att Herman skulle ta över Hammar, berättar han.

Herman utbildade sig till ingenjör och gifte sig 1873 med den sex år yngre Julia Rosentvist. De bodde då i Eskilstuna eftersom Herman hade fått jobb vid OFWJ, Oxelösund-Flen-Västmanlands järnvägar.

Den 31 augusti 1874 var han på väg hem från en tjänsteresa i Stockholm. Ivrig att komma hem till Julia – det var då 12 dagar sedan deras första bröllopsdag – gav han sig iväg i en vagn med kusk. I Malmköping stannade de vid ett gästgiveri och blev varnade att fortsätta i natten. Postiljonen som anlände föreslog att vagnarna skulle slå följe i det usla vädret, men Herman åkte i förväg vid 23-tiden.

Det skulle bli hans död. Två män som hade slagit följe efter att de träffats i Långholmens fängelse – Gustav Hjert och Konrad Tektor – hade nämligen planerat att råna postdiligensen. För pengarna skulle de resa till Amerika och starta ett nytt liv.

De hade gjort noggranna förberedelser och visste exakt när postvagnen skulle bromsa in vid grindarna intill det skogsområde de hade valt ut som den bästa platsen.

Kusken föll död ner efter att Hjert skjutit honom i halsen. Herman sköts sedan av Tektor och ramlade tillbaka in i vagnen. Då upptäckte gärningsmännen sitt misstag. I samma stund kom postvagnen.

– Herman skrek något om rövare, och postdiligensen gav sig av för att hämta hjälp, berättar Bo Stjernström som har läst domarna, där händelseförloppet är väl beskrivet.

Herman fördes dödligt sårad till en gård där han avled efterföljande dag. Han begravdes i det Upmarkska gravkvarteret på Västerhaninge kyrkogård.

Hjert och Tector jagades över hela landet. De gjorde inbrott där de kom åt, bland annat på Gotland. Men i november fångades de in i Stockholmsområdet.

Brotten utreddes vid flera rättegångar. Till slut dömdes Hjert i Södertälje och Tector i Visby. Båda dömdes till döden och de avrättades genom halshuggning vid samma klockslag, i Visby respektive utanför Malmköping. De blev de sista att avrättas offentligt i Sverige.

– Det är en gripande historia. Tänk att sitta och vänta på sin make, nygift, och få det beskedet. Jag var till och med tvungen att forska lite i hur det hade gått för Julia, säger Bo Stjernström.

Och det verkar ha gått bra. Den unga änkan flyttade tillbaka till Skåne där hon kom från. Hon gifte om sig, bosatte sig i Malmö och fick två döttrar. Hon dog år 1933.

Mördarna de sista att avrättas offentligt

Fakta:

Gustav Hjert och Konrad Tector halshöggs den 18 maj 1876, på olika platser. Avrättningarna skulle utföras vid exakt samma klockslag, men på den tiden fanns det tidsskillnader inom Sverige (först 1879 infördes ”normaltid”). Tector blev därför den siste människan att avrättas offentligt i Sverige.

År 1879 infördes en lag om att avrättningar måste ske innanför fängelsemurarna.

I filmen Drömmen om Amerika (1976) med Hans Klinga och Janne Loffe Carlsson i huvudrollerna berättades Hjert och Tectors historia.

Rånmördad. Ingenjör Herman Upmark var bara 28 år gammal när han föll offer för två rånmördare som överföll hans vagn när han var på väg hem. De skulle egentligen råna postdiligensen. Foto: Helene Skoglund
Västerhaninge kyrka.
På väg till Eskilstuna från Sparreholm överfölls ingenjör Upmarks vagn. Illustration: Bo Stjernström
Mördade Herman Upmark hann aldrig ta över sitt barndomshem Hammar.
Julia Upmark hann bara vara gift i ett år innan hon blev änka vid 22 års ålder.
Annons