Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inger Strömberg och Kerstin Löfstrand underhöll i sockenstugan

Träffen i sockenstugan i Ösmo handlade om "Lapp-Lisa".

Anmäl text- och faktafel

Äntligen blev det måndag och vi begav oss till sockenstugan i Ösmo den 11 november. Efter lite allmänt prat och glada röster serveras en härlig lunch. Den bestod denna dag av ugnsstekt falukorv, potatis och en härlig vitkålssallad. Detta är väl en maträtt som gillas av alla, i vilken ålder du än är. Vår välsignade falukorv, som kan tillagas på så många olika sätt och alltid går hem.

Kaffe och årets första saffranskaka efter det. Mums!

Inger Strömberg och Kerstin Löfstrand stod för underhållningen. Inger är diakon, kommer från Västerbotten och bor i Nynäshamn sedan tre år tillbaka. Inger berättade om Anna-Lisa Öst, mer känd som “Lapp-Lisa”. Alla i “upphöjd” ålder minns “Lapp-Lisa” vad jag tror.

Inger inledde med att sjunga “Barnatro” tillsammans med åhörarna. Därefter berättade hon och man hörde fragment av hennes härliga västerbottendialekt.

“Lapp-Lisa” föddes 1889 i Marks by, 3,5 mil från Vilhelmina. Hennes flicknamn var Vikström. Hon dog i april 1974 och är begravd i Hedemora. Då hon var nitton år infriade hon ett löfte till Gud. Hon skulle viga sitt liv åt Frälsningsarmén. Hennes mest kända sång är “Guldgrävarsången”, som Kerstin spelade på pianot, med åhörarna som stämde in i refrängen.

“Lapp-Lisa” gav ut sin första skiva år 1929. Hon blev även populär i Amerika. Hon hade en bok med 500 sånger i samt att hon skrev en del sånger själv. Nu, i vår tid, reser hennes barnbarn Anders Blomberg runt och berättar om sin mormor.

Som vanligt några trevliga måndagstimmar i sockenstugan i Ösmo. Tack till arrangörerna och den suveräna kökspersonalen!

Anna Möllerfält

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Nynäshamns Posten Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel