Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inget extraval i Haninge

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet fortsätter att styra Haninge kommun. Något extraval är inte aktuellt.

Något extraval är inte att vänta i Nynäshamns grannkommun Haninge. På tisdagen sade Haninges oppositionsråd Martina Mossberg (M) att ett nyval bör övervägas. Detta efter att sedan flera delar av budgetförslaget för 2016 från den styrande konstellationen bestående av (S), (MP) och (C) i kommunfullmäktige.

- Att hålla ett extraval är inte motiverat. Jag tror att invånarna i Haninge förväntar sig att vi som är förtroendevalda ser till att lösa den här situationen, säger Haninges kommunalråd Meeri Wasberg.

På sju av nio punkter fick oppositionsförslag ett större stöd i kommunfullmäktige än förslagen från (S), (MP) och (C). Det beror på att Moderaterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna samt två politiska vildar som tidigare har tillhört Miljöpartiet valde att rösta på samma sätt.

Det innebär att Haninge kommun 2016 ska sänka skatten med 10 öre, vilket innebär att kommunens intäkter miskar med cirka 18 miljoner kronor. Dessutom medför det att bland annat äldrenämnden får mindre resurser än den skulle ha fått om den styrande trepartikonstellationens förslag hade gått igenom.

- Det kommer att påverka verksamheterna, vilket är bekymmersamt. Men nu får vi förhålla oss till de beslut som är fattade.

Meeri Wasberg säger att Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet kommer att sitta kvar och att de gärna vill se ett utökat samarbete med de borgerliga oppositionspartierna.

Om Moderaterna vill ta över makten och leda en annan konstellation är det upp till partiet att ta initiativ till detta, säger Wasberg.

- Om Martina Mossberg har ett sammanhållet alternativ bakom sig och vill ändra styret får hon tala om hur den konstellationen ser ut.