Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: "Anarki råder på Vanstaskolan – lärare och elever är maktlösa"

En förälder skriver i en insändare om problemen med våld och hot på Vanstaskolan i Ösmo.

Anmäl text- och faktafel

Anarki råder på Vanstasolan – lärare och elever är maktlösa. En sådan rubrik kunde ha varit hämtad från vilken kvällstidning som helst men verkar tyvärr belysa den vardag som personal och elever på Vanstaskolan lever i. Misshandel och mordhot är något som inte skall förekomma på en svensk skola av idag men det sker faktiskt på Vanstaskolan.

I början av höstterminen blev vi föräldrar/vårdnadshavare inbjudna av skolledningen för att få en beskrivning av den stökiga miljö som uppstått på skolan och vilka åtgärder som vidtagits för att komma tillrätta med problemen. Det gällde främst en handfull av skolans elever och ett antal före detta elever som lämnat skolan men som tydligen fortsatt att befinna sig där för att trakassera lärare och elever.

Jag tror inte att någon av oss som deltog på mötet kände sig lugnare när vi gick hem. Skolledningen gjorde nog vad de kunde med stöd av skollagen men hade nått slutet av åtgärdspyramiden - avstängning av elev(er). Polis hade tillkallats och polisanmälan hade gjorts. Dessutom skulle väktare börja patrullera på skolan. Representanten från huvudmannen (kommunen) verkade mest vilja bagatellisera bort problemet hänvisa till statistik som påvisade ett större antal avgångselever med gymnasiekompetens och att sådana här problem brukade växa bort under terminen.

Nu närmar vi oss slutet av terminen och läget är fortfarande detsamma, eller kanske ännu sämre. Det finns en tidsgräns som talar om hur länge en elev får vara avstängd och under den tiden skall skolledning och huvudman utarbeta en permanent lösning. Den permanenta lösningen i det här fallet var tydligen att inte göra någonting varför eleven/eleverna nu är tillbaka på skolan där de fortsätta trakassera elever och lärare. Väktarna är inte kvar, ryktet säger att de har lämnat av arbetsmiljöskäl. Polisen har än en gång varit på skolan och tagit upp en anmälan varefter ingenting hänt.

Nu är det dags att kommunens tjänstemän och politiker tar tag i det här problemet och ställer sig bakom sin rektor för att hitta en fungerande lösning. Det går inte att, som strutsen, köra huvudet i sanden och gömma sig bakom statistik längre. Den handfull elever som ställer till oreda behöver hjälp och stöd för att komma ur sitt destruktiva beteende. Ett stöd som Vanstaskolan i dag inte klarar av att ge inom den ordinarie undervisningen.

Efter att ha pratat med lärare på skolan har jag förstått att man har haft den här typen av problem tidigare och då hittade man en lösning som innebar att eleverna flyttades till en tillfällig lokal, utanför skolan, där de fick undervisning av en liten, men dedikerad, grupp lärare. Det är ett exempel på åtgärd och det finns säkert andra möjligheter att hantera det här idag men det viktiga är att något görs. Det är naturligtvis inte gratis att göra något sådant men nu är det våra barn och deras framtid som står på spel. Och handen på hjärtat, vad är alternativet och vilka samhällskostnader för det med sig över tiden?

En Ösmoförälder som bryr sig

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel