Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Att straffa ett barn!

Du har säkert läst sidorna om den autistiska flickan Julia i Nynäshamnsposten.

Tack vare dessa fick vi i förra veckan träffa socialchefen och ansvarig enhetschef.

Mötet var en stor besvikelse eftersom vi inte fick svar på någon fråga. Om vi hade klagomål skulle vi kontakta flickans handläggare (en nyanställd deltidskonsult) fick vi veta. Punkt slut!

Vår dotter Julia beskrevs i augusti som en rar och trevlig men blyg liten flicka som dessutom var bra i skolan. Den 6/9 blev hon hämtad från lektionen och tvångsplacerad helt utan grund!. Hon har sedan dess åkt ut och in på en mängd olika familjehem, psykiatriska vårdavdelningar och HVB-hem, allt avlöst av otaliga besök på BUP-akuten. Sedan omhändertagandet i september är hon nu så psykiskt skadad och så full av ångest att hon sannolikt aldrig kommer att kunna återställas. Detta är fakta som ingen kan bestrida.

Hur kan något sådant få ske? Borde inte någon ställas till svars? Jo i vanliga fall men inte om skadan orsakats av socialtjänstens okunskap om hur autistiska barn uppträder och reagerar.

Enhetschefen har sedan september starkt ogillat oss eftersom vi då skrev till politikerna att vår dotter på grund av sin autism kommer att bli allvarligt skadad om tvångsplaceringen genomförs - vilket ju också visade sig bli långt värre än vi fruktat. Att vi sedan gjort anmälan till såväl JO som IVO har inte hellre gjort oss populära. Inte heller att vi nu gärna ser att ärendet offentliggörs så mycket som möjligt eftersom vi inte har något att dölja och eftersom flickans tillstånd fortfarande försämras hela tiden.

Vi har förstått att barnets hälsa nu är oviktig jämfört med att rädda socialens prestige.

Vi ser därför mycket mörkt på vår Julias framtid.

Förra socialchefen initierade i januari en extern utredning för att se hur socialen skött ärendet men när den nya tf socialchefen tillträdde avslutades utredningen hastigt. Hon skriver nu "Vi ser ingen anledning till att vi skall anmäla oss själva!" Förmodligen av insikt att det inte gått rätt till.

Kanske finns någon politiker eller något parti som delar vår oro över det skedda? Vi har därför sänt mer information om hela händelseförloppet till socialnämndens ledamöter. Vi är nu väldigt spända på att få se om någon törs ta ansvar för att en oberoende utredning sätts igång eller om alla partier hellre vill tysta ner saken och låta övergreppen få fortsätta.

Hur man kan vilja straffa ett barn på detta grymma sätt är oss en gåta. Julia kan ju inte hjälpa att hon är autistisk!

Julias föräldrar

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel