Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: "Besparingar i skolan slår mot de mest utsatta"

Mikael P skriver i en insändare om effekter av besparingar i skolan.

Skattetrycket har minskat under 2000-talet. Fastighetsskatten, förmögenhetsskatten och arvsskatten har avskaffats. Lågbeskattade investeringssparkonton (ISK) har införts. De med kapital har med minimala kostnader kunnat rida börsutvecklingen upp till rekordnivåer, för att nu kunna ta hem vinsten helt utan beskattning. De med arbete har fått sänkt skatt genom jobbskatteavdragen. De som tjänar mest har fått mer kronor över genom avskaffandet av värnskatten.

Det har gett effekt. Fler har mer pengar över i plånboken. Enligt SCB har har den ekonomiska standarden i Sverige ökat med i snitt 14 procent sedan 2011. De rika har blivit rikare. Samtidigt har ojämlikheten ökat. För arbetslösa har den ekonomiska standarden bara ökat med 3 procent sedan 2011, och med 6 procent för sjuka. Gini-koefficienten (ett ekonomiskt mått på ojämlikhet) är på rekordnivåer.

Personligen gläds jag åt att familjen nu har råd med RUT-finansierad städhjälp och en elbil (om än begagnad) som ger oss otroligt låga milkostnader. Jag ser det som självklart att arbete ska löna sig, att risktagande och investeringar ska kunna ge bra avkastning och att individens frihet och möjlighet att utvecklas måste ges utrymme utan allt för mycket inblandning av staten. Samtidigt oroas jag över de som hamnar på efterkälken.

Vi vet att när klyftorna ökar, ökar också kriminaliteten. Våldsbrott bland barn och ungdomar är idag ett reellt problem, och jag kan garantera att de som begår brotten kommer från sociala förhållanden långt ifrån städhjälp, elbil och ISK-konton.

Det är självklart viktigt att samhället agerar kraftigt för att stävja brottslighet där den uppstår. Vi var många här i Ösmo som applåderade den kraftfulla polisinsats som gjordes efter rånförsöket nyligen, där samhället med all tydlighet visade att det inte är något vi tolererar i vår lilla ort. Just dessa förövare fick sig nog en tankeställare, och förhoppningsvis är efterföljande sociala insatser kraftfulla nog för att förhindra en fortsatt destruktiv bana.

Minst lika viktigt är att tänka långsiktigt och förebyggande.

Nästa gång du röstar, ställ dig frågan om du tror att ökade klyftor kommer leda till minskad kriminalitet? Tror du att besparingar på barn och ungdomar kommer att leda till att förbättra situationen i skolan, där grunden till samhällskontraktet byggs upp? Tror du att personalminskningar kommer göra det lättare att fånga upp de som är i farozonen att dras in i kriminalitet?

I Nynäshamn vill det nuvarande politiska styret spara in 31 miljoner inom barn- och utbildningsförvaltningen. Det kommer att slå hårdast mot de som är mest utsatta. De frön vi sår idag, kommer vi få skörda om några år.

Mikael P

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel