Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: "Byggstopp i industriområde hindrar lokala företag från att utvecklas"

Nynäshamns kommun hindrar företag från att utvecklas genom att belägga Kalvö industriområde med byggstopp, skriver byggrådgivaren Petter Fagerlind i en insändare.

Anmäl text- och faktafel

Det råder totalt byggstopp i Kalvö industriområde sedan snart ett år.

Den 12 oktober 2018 ansöktes om bygglov för en planerad nybyggnad på fastigheten Elektrikern 3, en industribyggnad om totalt 846 kvadratmeter. Detta för att ersätta en befintlig byggnad, som inte räcker för planerad verksamhet och därför avses att rivas.

Byggnadsnämnden har i delegationsbeslut den 21 december 2018 granskat ärendet och funnit det planenligt gällande detaljplan S214. Förslaget remitterades till Nynäshamns kommuns planenhet som i sitt remissyttrande yrkade på beslut om anstånd med hänsyn till pågående planarbete med tillhörande geoteknisk undersökning. Utredningen ska säkerställa om det i detaljplanen krävs bestämmelser gällande grundläggning och byggbarhet. Utredningen beräknades vara klar i april 2019!

Ärendet överklagades till länsstyrelsen den 5 februari, den 14 maj meddelade länsstyrelsen att överklagandet avslås med hänvisning till nionde kapitlet, paragraf 28 i PBL, där det bland annat framgår följande:

"Om ett ärende om lov avser en byggnad eller ett markområde som omfattas av ett påbörjat arbete för att anta, upphäva eller ändra en detaljplan, får byggnadsnämnden besluta att ärendet inte skall avgöras förrän planarbetet har avslutats. Om kommunen inte har avslutat planarbetet inom två år från det att ansökan om lov kom in till byggnadsnämnden, skall dock ärendet om lov avgöras utan dröjsmål".

Planarbetet är nu inne i samrådsskedet, därefter återstår granskningsskedet och antagandet samt lagakraftstiden. Slutdatum känns avlägset.

Förfaringssättet, att byggstoppa redan bebyggda fastigheter och därmed hindra företag från att utvecklas och omöjliggöra en normal framtidsplanering, förefaller helt orimligt! Frågan är om detta är ett exempel på den nya näringslivsvänliga policy som ska genomsyra den kommunala verksamheten.

Petter Fagerlind, Byggrådgivare AB

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel