Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: "Cykla mot horisonten"

På grund av coronapandemin kommer människor att bli mer benägna att turista inom rikets gränser, skriver Lennart Thunqvist i en insändare. Nynäshamn borde profilera sig som en cyklingsvänlig plats, menar han.

Det är lätt att bli hemmablind. Men nu under coronapandemin är vi många som återupptäcker kommunens fantastiska möjligheter till vandring och rekreation i vår vackra havs- och naturnära miljö. Detta som ersättning för utflykter och semestrar till mer avlägsna resmål.

När smittoläget ljusnar kommer vi troligtvis fortfarande vara mer lockade av att turista inom rikets gränser. Här är jag övertygad om att Nynäshamn skulle kunna ta till sig en större bit av kakan. Det är viktigt att få fram att vi har så otroligt mycket mer att erbjuda än utsikten över hamnen från Gotlandskajen. Naturligtvis är det den hållbara turismen som har framtiden för sig och det är just här Nynäshamn äger sina starkaste kort. Det är nämligen inte bara naturen och havet som gör vår kommun så konkurrenskraftig. Våra medeltida kyrkor och forntida lämningar får många andra delar av landet att bli gröna av avund.

Turismen är den näring som under flera år växt snabbast runt om i världen. Det är många lokala företagare , affärer, restauranger, hotell och konferensanläggningar med flera som skulle kunna utöka sin verksamhet genom ökande turism.

Vad kan vi då göra för att bli mer kända och eftersökta?

a) Alltfler upptäcker glädjen och de positiva hälsoeffekterna av att cykla. Gamla Nynäsvägen är idealisk för att cyklandes ta sig från Stockholm till Nynäshamn.

Förbättra markeringarna och skyltningen genom kommunen ut mot Strandvägen. En ”cykelled mot horisonten” skulle kunna locka hit många nya och gamla cykelentusiaster från länet.

b) Anlägg en cykelväg ut till Käringboda naturreservat. Här skulle delar av gamla Torövägen kunna användas.

c) Sätt en bom vid Strandvägens början bortanför NSS. Den skulle av bilburna kunna öppnas med en betalapp eller inköpt kort. Bommen kan kantas av en informationsskylt om vägens uppkomst och historia. Strandvägen är unik med sin historia, skönhet och vy ut mot havet, väl värd för bilister att betala en slant för. Kommuninvånare med rörelsehinder ska naturligtvis få frikort.

d) Nyasfaltera parkeringen vid Lövhagen. Många besökare tar bilen direkt ut till vackra Lövhagen och den undermåliga asfaltsläggningen blir ett första och sista intryck av kommunen. En gropig och omarkerad P-plats får inte bli det bestående minnet av en vistelse här.

Lennart Thunqvist

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel