Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: "Den rödgröna röran verkar tro att människor enbart använder bilen för att nöjesåka"

MUF: Socialdemokraterna och Centern sviker kommunerna utanför storstäderna

I en intervju i Aftonbladet (11 juni) öppnade finansministern för att höja bensinskatten, trots att hon i valrörelsen dyrt och heligt att detta inte skulle ske. En annan som lovade detta var finansministerns nya allierade Annie Lööf. Regeringens och stödpartiernas planer på kraftigt höjd bensin- och dieselskatt ökar klyftan mellan stad och landsbygd. Vad hände med landsbygdsvänliga Centerpartiet?

Sverige ska självklart ta sin del av ansvaret och få ned utsläppen. MUF har länge påtalat att den som smutsar ner också ska betala för sig. Enligt William Nordhaus, miljöforskare och nobelpristagare i ekonomi, är dock den svenska koldioxidskatten fyra gånger högre än den optimala skattesatsen för att täcka miljömässiga skadeverkningar. Alltså, vi överbeskattar bensin och diesel även med hänsyn till vilka utsläpp det leder till.

Det är inte konstigt att människor upprörs över denna straffbeskattning. Den rödgröna röran verkar tro att människor enbart använder bilen för att nöjesåka. Det är inte sant. Det är orättvist att familjer, i exempelvis Nynäshamn, som måste använda bilen för att hämta på förskolan, handla och ta sig till jobbet tvingas stå för notan för att boende på Södermalm ska kunna få sina elcyklar subventionerade. Att driva den här typen av symbolpolitik späder på konflikten mellan stad och land. När avstånd beskattas, snarare än utsläpp, kommer följden vara färre jobb och investeringar utanför storstäderna.

Priset på bensin vi betalar består redan idag till över 60 procent av skatt. Bensinpriset borde ligga runt 10 kronor litern snarare än 16-17 kronor litern. En ytterligare höjd skatt är ett svek mot landsbygden. Det sveket signeras Magdalena Andersson och Annie Lööf.

Benjamin Dousa, Förbundsordförande, MUF

Carl Nordblom, Distriktsordförande, MUF Stockholm

Annie Östlingsson, Ordförande, MUF Nynäshamn

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel