Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: "Dumt av kommunen att inte söka riktat statsbidrag"

Nynäshamns kommun borde ha sökt det riktade statsbidrag som skulle ha gett lite högre ersättning till funktionsnedsatta personer i daglig verksamhet, anser en insändarskribent.

Anmäl text- och faktafel

Respons på inslag i Sveriges Radios program "Plånboken", 4 september.

Men snälla socialförvaltningen! Funktionsnedsatta personer i daglig verksamhet måste klara sig på låga ersättningar (Habiliteringsersättning), ändå tackar Nynäshamns kommun nej till ett statligt bidrag för att höja ersättningarna. Ni har tackat nej i två år.

I Nynäshamns kommun får de som arbetar på daglig verksamhet 10 kronor i timmen. För några år sedan var ersättningen 4,90 kronor i timmen men tack vare egen kamp av de som arbetade på daglig verksamhet höjdes ersättningen till 10 kronor i timmen.

När de två år senare försökte få upp ersättningen, så skulle det inte ses som en lön det är bara lite extra pengar som ni får, egentligen behöver vi inte ge ut det här överhuvudtaget. För att förmå kommuner att höja en låg ersättning avsatte regeringen ett bidrag för kommunerna att söka bidrag för 2018 och 2019.

När staten tycker funktionsnedsatta med habiliteringsersättning har det magert eller rent av fattigt och vill bidra med cirka 11 000 kr om året per person som arbetar i daglig verksamhet söker inte Nynäshamns kommun och som skäl anges att kommunen uppfattat det som en engångsbetalning och man var rädd för att den höjda ersättningen i framtiden skulle belasta kommunens budget.

”Det skulle ju föra en hel del reaktioner att höja ena året och backa, det tyckte vi också att var besvärligt att göra så om man inte kan hålla i ersättningen och ha den fortsättningsvis hög. Nu har det ju visat sig när vi har verkligen borrat ner oss i det här att man kan visst, man kan söka ett år och sedan och så kan man också gå ut med det i förväg att säga och informera om att det är inte säkert att vi får bidraget nästa år", sade socialchefen Marlen Terrell i P1-programmet.

Marlen! Blir det inte ännu svårare pedagogiskt, att förklara att staten vill ge er 22 000 kronor på två år per person, men som ni tackat nej till!

Du säger att du verkligen borrat i det här men det är nog i ditt hjärta du skall borra för där saknas säkert både sunt förnuft och empati. Tror inte många vill ha dig som sin representant vid liknande förhandlingar. Har du ens försökt sätta dig in i deras levnadsvillkor. Nåja, du försöker väl kompensera dem på något vis får vi anta.

Jag vill att du skall veta att jag skäms som Nynäshamnare och jag kan inte se att detta är en kommun där ”människan sätts före systemet”. Kan det här ge de som arbetar på daglig verksamhet ”frihet att utvecklas”? Detta är mot kommunens egna värdeord och vad ni ska arbeta för.

Mindre förstående skattebetalare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel