Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: "Etableringsstöd kan bli skolans nya gökunge"

Hans A Andersson ifrågasätter i en insändare om det är långsiktigt hållbart att införa ett etableringsstöd för fristående skolor och förskolor.

Lapp på dörren – skolan har ansökt om konkurs!

Ett scenario där kommunen enligt lag måste ordna med utbildning för de elever som blivit utan skola. I ett slag har Harry Bouvengs plan för att slippa investera ställts på ända. Hur lång tid tar det för kommunen att lösa problemet och till vilken kostnad? Värst är det för eleverna, vilka blir konsekvenserna för dem?

Det behöver inte vara en konkurs, det kan lika gärna vara skolans ägare som stänger skolan för att den inte längre ger en tillräckligt stor vinst när ”etableringsstödet” upphör.

Enligt planen ska etableringsstöd under några år locka friskolor att starta i Nynäshamn. En friskola typ Engelska skolan, som numera ägs av riskkapitalister drivs så länge den ger tillräcklig vinst. När etableringsstödet upphör är det inte längre lika lönsamt att driva skolan. Kommunen kan ställas inför alternativet att skolan stängs med kort varsel eller att fortsätta betala extrastöd.

Det kanske finns andra skäl att locka friskolor till kommunen, men att motivera det med att det skulle leda till lägre kostnad per utbildningsplats är en dröm. Vakna!

Hans A Andersson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel