Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Farlig väg måste åtgärdas

Än en gång en vädjan avseende väg 225 genom Sorunda.

Trafikverket har under juni månad byggt om 225:an vid infarten till Gudbyvägen och vägen till Långbacken och idrottsplatsen i Gudby. Strax efter infarten till Gudbyvägen har man byggt en refug och i anslutning till detta också gjort en nödvändig breddning av vägen. På Facebook kan man se hur många Sorundabor har förundrats över denna ombyggnad som pågått i ungefär tre veckor med ett antal bilar och flera personer sysselsatta. Kostnaden för ombyggnaden bör röra sig om flera hundratusen kronor som de som yttrar sig på Facebook anser kunde användas bättre på mer angelägna projekt, till exempel korsningen vid Porthus som utgör en betydligt större trafikfara än den som åtgärdas. På midsommardagens kväll inträffade dessutom en trafikolycka i direkt anslutning till den nybyggda refugen med två bilar inblandade. Även om jag inte vet om refugen orsakade olyckan så kan det inte uteslutas.

Eftersom det finns en rad andra viktiga åtgärder som för länge sedan borde ha vidtagits efter väg 225:an har jag än en gång uppmärksammat Trafikverket och Region Stockholm på en uppenbart livsfarlig utfart från ett antal fastigheter vid Berga till väg 225.

Utfarten finns omedelbart efter ett backkrön och en kurva strax efter det att hastighetsbegränsningen till 50 km vid Ristomta och Åkerbyvägen upphört. Sikten från utfarten mot höger är max 80 meter. Bilarnas hastighet på väg 225 övertiger ofta den fastställda på 70 km. Dessutom ökar riskerna markant sommartid då motorcyklisterna efter väg 225 ofta framför sina fordon i en hastighet någonstans mellan 100 och 150 km i timmen. Det är lätt att inse att en svår olycka kan inträffa när som helst.

Jag anser att det är Trafikverkets skyldighet att snarast medverka till att åtgärder vidtas för en trafiksäkrare utfart till väg 225. Den är väsentligt mer angeläget än det som utförts vid Gudbyvägen. I en förnyad skrivelse till Trafikverket och Region Stockholm har jag föreslagit några alternativa åtgärder. Till exempel att förlänga hastigheten vid Ristomta till strax bortom busshållplatsen vid Berga och att sätta upp trafikkamera i riktning mot Ösmo.

Enligt den information som getts avseende åtgärden vid Gudby så är anledningen till att den åtgärden har genomförts att en svår bilolycka med dödlig utgång har skett där tidigare. Jag förväntar mig åtgärder av Trafikverket innan en liknande olycka inträffar vid ovanstående utfart.

Bernt Wåhleman

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel