Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: "Fastighetsägare exploaterar stenstranden på Torö"

Stenstranden på Ören, Torö, är utsatt för aggressiv exploatering, menar en insändarskribent.

Anmäl text- och faktafel

Det har varit mycket debatt kring den grusväg som går till och igenom naturreservatet på Ören, Torö. Men stranden är utsatt för en lika aggressiv exploatering som reservatet utmed vägen.

Länsstyrelsens har slagit fast att friluftslivet har rätt att gå utmed stenstranden, samt att strandskyddet väger starkare än anspråk på hemfridszoner på stranden. Ett antal fastighetsägare har systematiskt ignorerat detta.

Först byggs ett litet stenröse, sedan en mur av natursten. Året efter muras den med cement och stranden cementeras med betongplattor, en utemöbel ställs ut. Eller så bygger man en båtvinsch, sedan en båtramp av stål. Eller ett trädäck som kompletteras med ett vindskydd, en trätrappa och en gång som går tvärs över stranden till vattnet.

Plötsligt står oljetunnor mitt på stranden, och en större båt som spärrar av. Det finns ett kraftigt staket som går hela vägen ut i vattnet, utan grind för passage. Värst är kanske den fastighet där man har smalnat av stranden med stora naturstenar och schaktmassor. Man har byggt en trädgård ut över och ovanpå den unika stenstranden.

Detta är bara några exempel på ingrepp på Torö stenstrands unika natur och gradvisa avspärrning av stranden.

Om inte utvecklingen stoppas kommer Ören och Torö stenstrand utvecklas till ett hårt exploaterat och avgränsat villaområde. Det är raka motsatsen till motiven till reservatets bildande: Att skydda Örens unika natur, samt öka tillgängligheten för det rörliga friluftslivet.

Representant för Torös unika natur och det rörliga friluftslivet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel