Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Fel att ge nyanlända förtur till bostad

Nyligen beslutade kommunstyrelsen i Nynäshamn om ett samverkansavtal mellan kommunen och Nynäshamnsbostäder. I avtalet ingår att bolaget ska ge förtur till bostad i Nynäshamn åt nyanlända som kommer till kommunen. Sverigedemokraterna säger nej till detta, vilket vi gjorde redan när beslutet om ägardirektiv till bolaget antogs.

Nynäshamnsbostäder är ett allmännyttigt bostadsbolag som är startat med syftet att förse folket i Nynäshamn med bostäder. För närvarande är det flera års kö till bostäder i Nynäshamn och att nyanlända på det här sättet ges förtur till bostäder i kommunen går inte att försvara. Varför ska en enskild grupp få förmåner framför alla andra Nynäshamnsbor som behöver bostad? Detta är något som självklart generar undanträngningseffekter i bostadskön eftersom det innebär att man tar hyresrätter från Nynäshamnbostäders bostadskö. Låt oss vara ärliga med det. Effekten av det blir förstås att de som står i bostadskön får vänta ännu längre.

Detta beslut riskerar att skapa stora problem för Nynäshamns kommun och för befolkningen på sikt, som till exempel att de som önskar flytta till Nynäshamn kanske bosätter sig någon annanstans eller att de som köar internt för ex större boende kanske väljer att göra samma sak. Dessutom får en del ensamkommande barn hit sina familjer som kommunen är skyldiga att ta fram bostäder till, det är ofta stora familjer, vilket gör att bostadsbristen späs på ytterligare.

Det finns idag ett lagkrav på att kommuner som tar emot nyanlända ska se till att det finns någon form av bostad tillgänglig. Det är dock inget krav att kommunen ska ge förtur i bostadskön och dessutom kräver kommunallagen att kommunen behandlar samtliga invånare lika – den så kallade likställighetsprincipen. Om Nynäshamn överhuvudtaget ska ha ett flyktingmottagande så anser vi att bostadsfrågan borde lösas på andra sätt; sätt som är mer i linje med vad kommunallagen kräver. Låt oss använda oss av sunt förnuft och lite rättvisetänkande och inte låta vissa grupper i praktiken gå före.

Johan Wolf (SD), ledamot Socialnämnden

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel