Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: "Fel av NP att rapportera om Vanstas förskolegård – den är ett uttryck för barnens kreativitet"

Lasse Andersson uttrycker i en insändare kritik mot NP för rapporteringen om gården på Vansta förskola.

I NP kunde vi nyligen läsa om en pappa som med sin familj besökt en av kommunens förskolor och hans omdöme var inte det bästa.

Jag vill redan här vara tydlig med att jag är både partisk i målet och är inte är en vän av stökiga gårdar med många saker. I första fallet rent privat och i det andra för att jag utbildar inom adhd och autism. En rörig och stökig miljö är inte något jag förespråkar.

Nynäshamns kommun precis som i princip resten av svenska förskolor använder sig av en pedagogik från Reggio Emilia, en pedagogik inspirerad från Italien, på kan man påstå lite svajig empirisk grund.

I den pedagogiken som Skolverket förespråkar jobbar man med att barnen skall skapa eget material och utifrån det som finns i naturen. Det finns tankar om att barns kreativa förmåga ökar och att de kommer att lyckas bättre i skolan.

Därför har man inte så mycket färdigt material men desto mer av vad naturen erbjuder. Det är orsaken till att det ligger avsågade trädstammar på gården och att man till exempel satt ben på en trädstam så barnen kan leka där.

Det sitter saker uppe på staket och annat för att barnen skall kunna experimentera med ljud och så vidare. Hela gården är tänkt som en pedagogisk miljö där barnen skall utmanas och bli kreativa.

Det finns självklart inte heller gungor och annat eftersom det varken ingår i pedagogiken eller är en vettig sysselsättning på förskolan.

Nu fanns det tydligen spikar och annat som var ännu farligare än stenar och trädstammar, vilket självklart inte är okej.

Till saken hör att för det första så ligger förskolan bredvid ett bostadsområde och gården är ett vanligt tillhåll för ungdomar. Ungdomar är alltså barn som blivit större och inte går där på förskolan.

Understundom är dessa ungdomar som just ungdomar är som oftast och de stökar runt och har sönder saker.

Det som borde repareras, visar det sig när jag kollar upp, har påtalats långt tillbaka från personal men på grund av besparingar så har det inte hunnits med. Det är alldeles för få personer anställda för att hinna med men den politiska ledningen har prioriterat att inte höja skatten utan sänka kvaliteten i vår kommun.

Men plötsligt kommer det en pappa från en helt annan kommun till en av förskolorna under en helg och tar bilder på det hela och då händer det saker.

Det hamnar i vår lokaltidning som nog aldrig varit så långt bort som till Ösmo eller ännu mindre Sorunda. Några av er minns kanske programmet "Gympaläraren" som spelades in i Ösmo och vann Kristallen som årets TV-program. NP iddes inte åka in på utdelningen ens.

Ösmo och Sorunda är oerhört främmande marker där man inte bör vistas. Kanske är det så kallade no go-zoner, vem vet.

Ett reportage eller vad det skall kallas kommer i tidningen och plötsligt händer det.

Reparationer utförs, saker forslas bort och staket fixas. För oss som bor i Ösmo kan vi notera att kommunen plötsligt hade råd. Pengarna bara fanns där. Märkligt och faktiskt lite mystiskt.

Eventuellt har man tillsatt en forskningsgrupp för att se hur det gick till. Mystiskt var det. Rykten pratar om att Sjuan skall komma med sitt program Det okända för att se om de hittar svaret.

Jag störs tyvärr av att en tidning så okritiskt låter barns skapande och kreativitet framstå som något fult och något som bör omnämnas i negativa termer. Ni borde skämmas och personligen ta det modiga steget upp till Ösmo och gå runt till förskolorna här och be barnen om ursäkt.

Lasse Andersson

Svar:

Hej Lasse! 

NP rapporterar med jämna mellanrum om fina satsningar på utemiljö kring skolor och förskolor. Just den artikel som du hänvisar till handlade däremot om utstickande spikar och andra farliga element i barnens utemiljö, vilket förstås är ett allvarligt problem som vi också tycker är värt att uppmärksamma. Som brukligt är fick en företrädare för verksamheten, i det här fallet rektor, svara på kritiken. Hon bekräftar i texten problem med skräp och bråte på gården samt behov av underhåll. Om artikeln fick effekten att problemen snabbt åtgärdades är vi nog ense om att det är bra.

För oss på NP är alla delar av bevakningsområdet lika viktiga och det bör vara uppenbart för alla som läser oss att varken Ösmo eller Sorunda är okänd mark. Även programmet “Gympaläraren” från 2016 var enligt en snabb slagning i vårt arkiv välbevakat. 

Susanne Fredriksson, chefredaktör

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel