Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Fixa gång- och cykelväg efter väg 225 nu

Flera personer har hört av sig till mig med anledning av en artikel i Nynäshamnsposten där Nynäshamns kommun informerar om sina planer avseende en gång- och cykelväg mellan Ösmo och Spångbro efter väg 225. Av artikeln framgår att man inte är beredd att med kommunala medel medverka till att denna ytterst angelägna investering i trafiksäkerhet kommer till stånd.

Förutom att det skulle vara en avgörande satsning för att förbättra trafiksäkerheten framförallt för oskyddade trafikanter skulle den effektivt bidra till att binda samman kommunens olika delar. Enligt min mening är detta en mycket angelägen kommunal uppgift. I flera av angränsande kommuner har man med egna skattemedel medverkat till att gång och cykelvägar byggts mellan kommunens olika delar. Det är bara att se på Botkyrka, Trosa med flera.

En fråga som ställs hör samman med vem som finansierat gång- och cykelvägar i tätorterna Nynäshamn och Ösmo? Är det inte våra skattemedel som utgjort förutsättningarna för de infrastruktursatsningarna? Varför kan inte motsvarande gälla efter väg 225 och i Sorunda? Nej, här skall vi invänta Trafikverkets prioriteringar och beslut. Självklart vet Nynäshamns ledande politiker att då kommer ingen gång- och cykelväg den aktuella sträckan byggas inom överskådlig tid. Orsaken till detta anses vara brist på pengar.

Jag har varit kommunalpolitiker i ungefär 50 år, där jag tidvis haft ledande förtroendeuppdrag. En sak har dessa år och erfarenheter lärt mig att vi kommunalpolitiker ofta anger ekonomin som skäl för att vi inte kan göra angelägna satsningar, och visst spelar ekonomin en viktig roll men oftast handlar det om prioriteringar. Det vill jag påstå också gäller projektet gång- och cykelväg mellan Ösmo och Spångbro. Idag har det inte den prioritet som behövs för att en gång och cykelväg skall komma till stånd inom överskådlig tid.

Låt mig än en gång upprepa några argument för en gång och cykelväg mellan Ösmo och Spångbro:

- Trygga skolvägar är ett prioriterat område i Nynäshamns kommun. Dessa saknas i Sorunda.

- Klimatet! Idag tvingas föräldrar att skjutsa sina barn till skolor eller busshållplatser, då de inte vågar släppa ut dem på väg 225. Vad betyder det i form av negativ klimatpåverkan?

- När Barn och utbildnings nämnden planerar framtidens skolor i Nynäshamn är det viktigt att man också medverkar till att det finns säkra skolvägar, och gärna skolvägar som gör att barnen själva kan ta sig på cykel till skolan. Idag finns det många undersökningar som visar att den unga generationen rör sig fler lite. En bidragande orsak kan vara bristen på säkra skolvägar.

- När Norviks hamn är utbyggd och den redan idag stora mängd tunga lastbilar på väg 225 ytterligare kommer att öka, kanske fördubblas, blir det i det närmaste omöjligt för gång och cykeltrafikanter att ta sig fram efter vägen.

- För att ta sig till många busshållplatser måste man med fara för sitt eget liv gå på en obefintlig vägren.

Det behövs givetvis fler åtgärder än en gång- och cykelväg efter väg 225. Men för många sorundabor tror jag att en sådan väg har mycket hög prioritet. Även om kommunen idag skulle besluta om att åta sig ansvaret för att få till stånd en gång- och cykelväg så kommer det ta många år innan en sådan finns på plats. Därför prioritera och besluta nu!

Bernt Wåhleman

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel