Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: "Fler borde pröva på att dansa folkdans"

Marjatta Kärki vill med en insändare uppmana fler personer att börja dansa folkdans.

Anmäl text- och faktafel

På midsommarafton 2018 såg min man och jag Nynäshamns folkdansgille dansa vid hembygdsgården i Ösmo. Det såg väldigt trevligt ut. Vi tänkte att det kanske inte är så svårt att lära sig, gick med och har nu dansat tillsammans drygt ett år. Vi kände oss välkomna i gruppen och nu vill vi inte missa en enda övning.

Det visade sig dock inte vara helt lätt att som nybörjare lära sig att dansa folkdans. Hambo, schottis, polka, snoa, man kan lätt känna sig snurrig i huvudet. Men när man börjar komma in i det är det väldigt roligt och övning varje vecka ger till slut resultat.

Både unga och gamla får nytta och glädje av folkdansen. Har man en gång lärt sig dansa folkdans, kan man fortsätta upp i ålderns höst och på det sättet behålla rörligheten.

Den 75-åriga föreningen har ett 50-tal medlemmar, varav 25 till 30 är aktiva. Folkdansgillet är en mycket flitig kulturförening och övar troget varje onsdag klockan 19-21 på Vikingavägen 15.

En del av gruppen framträder vid nationaldags- och midsommarfirande, i kyrkbacken i Ösmo på våffeldagen, på äldreboenden, på olika fester och under kulturveckan även i kyrkan.

Utöver de veckovisa danskvällarna brukar man även ha andra aktiviteter som jul- och sommarfest, vårutflykt, som i år gick till Linnés hammarby, kräftkalas, julmarknad med hembygdsföreningen och ibland framträder man på andra orter, även utomlands. Vid behov ordnar man nybörjarkurser.

Under kulturveckan har man öppet hus till träningen med möjlighet att prova på. Nya medlemmar hälsas välkomna, speciellt kavaljerer.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel