Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: "Flyktingfrågan gäller oss alla i Nynäshamn"

Signaturen Dan skriver i en insändare om vad nyanlända behöver göra och om vad samhället behöver göra för att skapa en lyckad integration.

Anmäl text- och faktafel

SD har beskrivit i NP 4/10 hur de anser att kommunen, med hjälp av några knep, ger lägenheter till flyktingar utan att de behöver stå i bostadskö. Med andra ord tar (köper?) kommunen ett visst antal lägenheter från Nynäshamnbostäder och delar ut till de nyanlända, enligt SD:s synsätt.

Hur många flyktingar kom till Nynäshamn sedan den stora vågen 2015 har jag aldrig fått veta. Jag är tvungen att gissa, 200 personer?

Men det var staten som tvingade kommunen att ta emot flyktingar och man blir smått imponerad att det löstes utan att flyktingar behövde tälta (som i flera andra länder). Dessutom får de bo gratis de två första åren. Sverige är generöst och drar därför till sig så många flyktingar. Men risken finns att det snart dyker upp problem som hela vårt samhälle måste hjälpa till att lösa.

Barn och vuxna måste snabbt lära sig språket och det räcker inte med SFI-kurser, det behövs personliga kontakter med svenskar, till exempel grannar. Visa initiativ. Gud bevare oss från svenska medborgare som inte talar svenska!

Vuxna måste få kompletterande yrkesutbildning och sedan arbete. Här behövs det nya lösningar, vettiga lönekrav och engagemang från företag.

Det behövs introduktion i hur man lever i demokratiskt system som flyktingarna aldrig har upplevt i sina länder, med tyngdpunkten på barnets och kvinnans rättigheter. Man måste förklara att hederskulturen inte accepteras i Sverige (och i Europa) och till och med kan vara brottslig. Man tar seden dit man kommer!

Det behövs nog undervisning i familjeplanering, för man ska inte skaffa barn om man inte kan försörja dem.

Vi ska också komma ihåg att islam delas i två skilda grenar: sunni och shia. Deras utövare kan vara fientligt inställda till varandra.

Flyktingar måste snabbt integreras och helst mer än så. Alla som har möjlighet borde engagera sig och hjälpa de nyanlända men samtidigt ställa krav. Vi får inte vara naiva. Alternativet är skrämmande – massarbetslöshet, kriminalitet och parallellt samhälle som styrs av egna lagar och lever i egen kultur. Sådana ser vi nu utvecklas i flera städer.

Nynäshamns kommun borde börja öppet samarbete med sina invånare för effektiv integration av flyktingarna och utveckling av väl fungerande fleretniskt samhälle.

Dan

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel