Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: "Förbjud utplanteringen av gräsänder – stoppa det oetiska jaktjippot"

Lars Vaste riktar i en insändare hård kritik mot den gräsandsjakt som bedrivs vid Djursnäs säteri och på andra platser i Sverige.

Det är straffbart att lägga en död höna i skogen, men det är lagligt att sprida ut tusentals slaktade änder på ett hygge tillsammans med vildsvinskadaver och annan död sörja så att stanken sprider sig kilometervis in i svampskogen.

Så har det sett ut vid Djursnäs säteri utanför Nynäshamn. Vad gör kommunen åt det?

Markägande jägare förvandlar delar av naturen till "jaktnöjesparker". Jakten på halvtama gräsänder är en rakt igenom oetisk verksamhet. Änderna, som matas med hjälp av foderautomater, blir så trygga att de behöver jakttränas (!!!) till att flyga upp så att  jägarna kan skjuta ner dem.

Runt en halv miljon maskinkläckta gräsänder sätts ut varje år i  Sverige. Jägarna "lyckas" skjuta en fjärdedel, en stor del av de andra svälter/fryser ihjäl när vintern kommer. De är ju vana vid att bli matade och flyttar inte som sina vilda släktingar.

Nästa vår rullar jaktjippot vidare. Bara vid Djursnäs sattes det ut 16 000 änder förra året (lite färre i år).

Detta är ett bisarrt "nöje" som har blivit en status- och klassmarkör. Det tränger undan oss andra, stör den naturliga biologiska mångfalden och det utsätter änderna för lidande. Dessutom innebär utfodringen av tusentals änder en omfattande lokal övergödning.

Lagstiftarna måste se till att gräsandsuppfödning underställs djurhållningslagarna och Naturvårdsverket måste förbjuda utplanteringen av gräsänder. Det finns inget som helst naturvårdsskäl till att detta ska vara tillåtet.

Lars Vaste

Svar från Djurnäs:

På Djursnäs jobbar vi ständigt för att skapa bästa möjliga förutsättningar för vilt och natur i samråd med övriga intressen och verksamheter.

Våtmarkerna tillför många olika tillskott som gynnar den biologiska mångfalden här i området. Under de två senaste årens torra somrar har våtmarkerna och därmed tillgång till sötvatten varit extra viktiga för alla slags insekter, organismer och andra vilda djur. 

I september jagar vi även gräsänder vid ett par olika tillfällen i dessa områden. Detta kan anses vara oetiskt men vi jobbar ständigt med att höja etiken kring andjakten. Vi tar tillvara på köttet från viltet som fälls här på gården. Detta säljs sedan till lokala kunder som besöker vår viltbod. 

2019 startade jag ett projekt i samråd med ornitologer. Jag gjorde en foderplats för örnar där jag lade ut sådant slaktavfall som inte innehöll bly. 

Men bara efter en kort tid märkte jag att rovfåglarna inte åt upp allt och att det såg tråkigt ut runt denna plats i skogen. Då slutade jag genast upp med det, städade kring platsen och sedan dess har vi inte lagt ut något slaktavfall från jakterna.

Martin Liljeholm, viltmästare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel