Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: "Fotbollsprofilen får elever att stanna i Nynäshamn"

En mamma skriver i en insändare om värdet av att erbjuda en fotbollsprofil i de kommunala skolorna.

Till våra politiker!

Vi har under en tid fått läsa en hel del negativt kring den fotbollsprofil som finns i Nynäshamn.

Det vi får kommunicerat via medier är hur mycket denna profil kostar, ställt mot vad den ger till kommunen i slutändan i form av nya elever som väljer att genomföra sin skolgång i vår kommun istället för i sin hemkommun.

Jag satt innan jul och lyssnade på P4 Radio Stockholm som ägnade en hel dag åt problemen som vår kommun har att behålla elever. Jag kan inga exakta siffror, men om jag inte minns helt fel, så pratades det om att Nynäshamns Kommun för-förra terminen tappade 300 elever och förra terminen tappade 200-250 elever till andra skolor utanför kommunen.

Vad kostar inte det i form av tappade skolpengar? Det måste ju vara en ren katastrof pengamässigt för våra skolor!

Vad gör ni för att vända den trenden? Ekvationen är ganska enkel enligt mig: Mer skolpengar leder till bättre skolor, mindre skolpengar leder till sämre skolor.

Finns det idag någon annan inriktning eller liknande (bortsett från fotbollsprofilen) som förutom att bibehålla elever, dessutom faktiskt ser till att det kommer nya elever till vår kommun?

Det måste väl ändå vara så att vi i första hand vill göra vår kommun så attraktiv som möjligt, så att våra invånare vill gå i våra skolor och därmed lägga sin skolpeng här?

Ett kvalificerat antagande är också att om denna profil inte funnits i kommunen, så hade flertalet av de elever som går på profilen, valt att förlägga sin skolgång i någon skola utanför kommunen, vilket då hade inneburit att vi hade tappat ännu fler elever.

Jag har idag ett barn som går på profilen och ett barn som inte gör det. Jag vill för dem och hela kommunens bästa att de ska kunna gå i våra kommunala skolor. Men då tror jag att ni politiker måste börja se era skolsatsningar som långsiktiga och vända trenden med att så många elever väljer att flytta sin skolgång utanför kommunen.

So hit me, vad gör ni? Hur går era tankar för att vi ska kunna behålla våra elever? Ser ju gärna att ni som röstade nej till profilen den här gången, svarar på hur era tankar kring detta går!

Fotbollsmamma

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel