Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: "Goda möjligheter till samsyn i kultur- och fritidsfrågor"

De politiska partierna i Nynäshamn har många intressanta förslag gällande kultur- och fritidsfrågor och det finns goda möjligheter till samarbete, skriver kommunalrådet Mikael Persson (L) i en insändare.

Jag är sedan årsskiftet kommunalråd och ordförande i kultur- och fritidsnämnden. För oss inom Alliansen är öppenhet och dialog viktigt, och en anledning till varför vårt samarbete fungerar. Detta är något jag också vill jobba med i nämnden. Genom att lyssna mer djupgående på varandra kan vi förstå andra partiers drivkrafter och därmed ta mer långsiktiga och hållfasta beslut.

Vid vårt senaste möte med kultur- och fritidsnämnden den 22 februari provade vi något nytt. Vi inledde mötet med en halvtimme politisk dialog. Tanken med den punkten är att vi politiker ska kunna diskutera långsiktiga frågor som inte nödvändigtvis hör till någon aktuell beslutsprocess. Vid just detta möte fick varje parti tre minuter på sig att ostört berätta om sina hjärtefrågor på kultur- och fritidsområdet i Nynäshamn.

Det var slående att varje parti hade punkter som tillförde något nytt till helheten och som jag för egen del gärna diskuterar vidare i nämnden:

Socialdemokraterna har intressanta tankar om utbudet av fritidsverksam för unga kvällar och helger. Miljöpartiet har ett förslag om ett havsmiljömuseum. Sverigedemokraterna lyfter viktiga frågor om vård och tillgängliggörande av kulturarvet. Sorundanet ser ett behov av lekplatser som är anpassade till barn med funktionsvariation.

Vänsterpartiet lyfter tankar om hur lokala konstnärer kan anlitas för att skapa offentlig konst. Moderaterna vill att Nynäshamn blir Södertörns kulturcentrum. Centerpartiet vill se fler kultursatsningar på landsbygden. Kristdemokraterna vill att kommunen ska stötta utan att detaljstyra civilsamhället. Från Liberalernas sida vill vi samordna gymnasium, vuxenutbildning, bibliotek och folkbildning till ett campusområde.

Sammantaget tycker jag att detta var en bra start på en långsiktig dialog hur vi kan utveckla kultur- och fritidsområdet. Jag fick för egen del en bra bild av hur nämndkollegorna tänker i dessa frågor och det tror jag bäddar för ett effektivt arbete där vi får mycket gjort.

Tack till alla partier för en bra dialog!

Mikael Persson (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel