Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: "Gör snällhet och respekt till våra nya ledord"

Signaturen Rolle skriver i en insändare att förtroende politiker borde förstå varför de inte ska angripa kommunala tjänstemän i sin politiska retorik.

Några tankar kring artikeln "De vill möta hårda ord med mera öppenhet – anmälda politiker träder fram".

Att vara förtroendevald är precis som namnet skvallrar om: ett förtroende. Någon har valt att lägga sin röst på en annan för att den personen ska föra ens talan i olika viktiga frågor. Politiker är precis som artikelförfattaren citerar: medborgarnas företrädare. Så långt, allt väl. 

Sociala normer, eller bara normer, är ett sociologiskt begrepp för intersubjektiva, allmänt delade, men många gånger underförstådda, regler och förväntningar på beteende som gäller inom en mindre social gemenskap eller i samhället i stort. Jag tror att de allra flesta vuxna har en ganska god uppfattning om vad som är en eftersträvansvärd social norm. Att förvalta ett förtroende och att respektera demokrati är högt värderade sociala normer och att fenomenet maktmissbruk ses som något dåligt. Här börjar det bli komplicerat. 

Tjänstemännen på Nynäshamns kommun har till skillnad från politiker, fått ett uppdrag genom att anställas och förutsätts sköta det mer eller mindre utan hänsyn till sina egna åsikter. De är också beroende av att samarbetet med politiken fungerar för att deras arbete ska fungera. Här handlar det om förtroende igen. Och också ett maktförhållande. För en politiker har stora plattformar och ett parti i ryggen, en tjänsteman, är ensam. Ove på ekonomi, eller Karin chef på socialförvaltningen. Att politiker då använder sina plattformar för att göra ner Ove eller Karin för att de inte lever upp till politikens vilja är sorgligt och beklagligt. 

Att sedan kritisera den workshop som anordnades för att hantera problemen med samtalsklimatet och använda sig av retoriken: Ja men jag då?! Hur tror du att jag mår nu?! Om du bara betett dig/gjort som jag sagt så hade jag aldrig behövt korrigera dig offentligt på min plattform som jag fått genom ett förtroende! Resonemanget och retoriken påminner obehagligt mycket om privata relationer som präglas av en osund maktrelation.

Jag hoppas att vi alla kan enas kring idén om att snällhet, demokrati och respekt är våra nya ledord. Inte egoism, mobbing och maktmissbruk. 

Rolle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel