Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: "Gör som ungdomarna – kanalisera din klimatångest till något gott"

Per Larsson skriver i en insändare om klimatfrågor och om människans ansvar för att vårda miljö och natur.

Många förfasar sig tydligen idag över beteckningen klimatångest, men är inte ordet egentligen något positivt, då starka känslor ofta måste till för att en verklig förändring skall komma till stånd. Skulle till exempel Sebastian Stakset någonsin fått motivation att söka Gud om inte ångesten över sitt drogberoende plågat honom, så att han till sist inte såg någon annan utväg än att pröva om Jesus inte skulle kunna befria honom från ångesten, och vi vet hur det gick! Idag är han fri och fylld av Guds nåd.

I dag går diskussionen hög när det gäller temperaturen på vår jord Det ser ut att slås värmerekord efter värmerekord. Ja men, säger en del, temperaturen har ju alltid varierat, och det är väl sant, men tyvärr konstaterar forskarna att jordens medeltemperatur stiger år från år. Resultatet av det ser vi ju bland annat i Australien idag, vilket ju bidrar till att höja koldioxidutsläppen okontrollerat. Men tyvärr, höll jag på att säga, är påverkan så långsam tidsmässigt, att vi negligerar dem även om vi kan konstatera att havsnivån har höjts några centimeter och att våra glaciärer blir allt mindre.

Då var väl den rapporten vi fick senast om torskens tillstånd i Östersjön, som ser ut att vara allvarligt hotad, något som troligen kommer att påverka vår livsmedelsförsörjning så småningom. Ändå allvarligare kommer nog ändå konsekvensen bli av den pågående insektsdöden. Särskilt av de arter som sköter pollineringen av våra växter, vilket definitivt kommer att påverka vår livsmedelsförsörjning.

Jo, det finns många rapporter som kan skapa klimatångest och om de förlamar oss är det naturligtvis olyckligt. Men många, särskilt ungdomarna i dag ser ut att reagera likt Greta Thunberg. De försöker att göra något åt dagens situation, för att inte den bild som Bibeln målar upp om den kommande vedermödan i Uppenbarelseboken, skall blir en verklighet. Därför att vi människor har misslyckats med den uppgift som Gud gett oss, nämligen att vara skapelsens vårdare.

Så låt oss kanalisera ångesten, likt den unga generationen i handling, för visst finns det mycket, som vi kan göra. Sluta slänga skräp, särskilt plast i naturen. Äta klimatsmart. Bygga insektshotell. Sluta överkonsumera. Ja, du kan säkert själv komma på många saker, som du kan bidra med, till den här listan. Om vi alla hjälps åt, kan vi förändra våra livsvillkor positivt. Ja, om vi alla drar vårt strå till stacken, så kan vi rädda världen!

Nej, nu får det vara slutpratat och dags att handla. Jag skall gå till återvinningen och ge mitt bidrag till insamlingen och passa på att gå in till skomakaren men min sko och därmed hjälpa till med att spara på naturresurserna!

Major Per Larsson, Nynäshamn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel