Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: "Håll partipolitiken borta från föreningslivet"

Barbro Gard Wihlén (C) skriver i en insändare om behovet av ett aktivt och självständigt föreningsliv.

Jag har, genom artikel i NP, läst att du Christer Dahl känner stor oro, att kultur- och fritidsnämnden läggs ner som nämnd och hamnar under barn- och utbildningsnämnden. Jag har själv varit ledamot i kultur och fritidsnämnden och vet hur nämnden arbetar. Jag tror, att barn- och utbildningsnämndens ledamöter även kommer att se till det ansvarsområdet och där har du Christer representanter som kan påverka positivt. Vad jag däremot är orolig för har med dagens föreningsliv att göra.

Jag har, under 60 år, varit ideellt arbetande föreningsmänniska. Jag är i dag 86 år och fortfarande aktiv. I dag är jag medlem och revisor i Ösmo trädgårdsodlarförening, medlem i SPF och PRO och åter ordförande i Muskötens hyresgästförening.

Min oro när det gäller föreningslivet är inte att kultur- och fritidsnämnden flyttar till annan nämnd. Grundorsaken är; att politiker försöker använda föreningar, för att kunna påverka med föreningarnas hjälp i sitt misslyckande med den egna politiken. Det visade sig i Ösmo vid de tillfällen då Ösmo blivande utformning presenterades och ditt parti engagerade föreningar på orten. Villaägarföreningen, Ösmo GIF, Ösmo hembygdsgille, hyresgästföreningar, PRO med mera. Jag deltog i några av dessa möten.

Betänk, att dessa föreningar som ni involverade i detta samarbete kanske har medlemmar med annan politisk färg och vad kan bli följden. Jag skall ta ett exempel: Jag är medlem i Sorunda hembygdsförening. I Sorunda har många av mina vänner lämnat föreningen, på grund av politisk stämpel. Jag är rädd att min hembygdsförening i Ösmo skall mista medlemmar om inblandning i politiken får fortgå. Föreningslivet behöver sina medlemmar och ideellt arbetande människor.

Nu kanske du förstår problematiken i det som ditt parti sysslar med. Låt bli föreningslivet, som är mig mycket kärt, och använd er politiska makt mer renhårigt så skall jag känna mej trygg som aktiv föreningsmänniska de år jag har kvar. Samtidigt en allvarlig varning till godtrogna styrelser innan medlemsantalet sjunker och styrelsen står utan ideella medarbetare och betalande medlemmar.

Barbro Gard Wihlén (C)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel