Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: "Hamstra inte handsprit om du är frisk – någon annan kan behöva den bättre"

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Nicklas Östling skriver i en insändare att invånarna i Nynäshamn bör försöka att inte vara överdrivet rädda för coronaviruset. Om man är frisk finns det ingen anledning att hamstra handsprit, menar han.

Jag förstår rädslan för COVID-19, det gör jag verkligen. Än så länge tycks nynäshamnarna ta det lugnare än invånarna i till exempel Nyköping eller Stockholm, där folk tömmer hyllor på den lokala butiken och hamstrar handsprit i mängder.

På ett sätt kan jag förstå att människor gör detta men sedan tänker jag att coronaviruset är ännu värre för de äldre och sjuka och det är dom som verkligen behöver handsprit och mat för att hålla sig friska och inte få svårare komplikationer. Masker är också en grej som på kort tid tagit slut och masken i sig skyddar dig inte särskilt mycket. Tyvärr. Masker kan hjälpa dom smittade att inte sprida smittan vidare men för den som är frisk hjälper det ytterst ytterst lite.

Coronaviruset har en dödlighet på 1-3 procent enligt WHO och Folkhälsomyndigheten. Många av oss med bra immunförsvar kommer säkerligen att klara oss. Om man däremot är sjuk eller har dåligt immunförsvar så är det en betydligt större risk att dö av COVID-19.

I Expressen den 28 februari 2020 skriver dom att ”en stor andel av de insjuknade patienterna hunnit bli friska igen: totalt 36 654 personer, enligt de senaste siffrorna”. Det är siffror som inger hopp. Mycket handlar också om hur man i enskilda länder arbetar för att hindra smittan.

Vi ska inte bli rädda för varandra. Vi ska inte gå och tänka ”Jag såg den personen nysa två gånger” och automatisk koppla det till coronaviruset. Eftersom vi är inne i influensatider. Så bli inte rädd för din granne.

Det är viktigt att vi behåller lugnet och följer råden från 1177, Folkhälsomyndigheten och WHO. Här i kommunen går man nu ut med handlingsplan för hur coronaviruset ska behandlas inom kommunen.

Tvätta händerna ofta med tvål och om du har handsprit så sprita händerna. Rädsla är okej, men låt det inte gå till överdrift.

Nicklas Östling

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel