Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: "Harry vilseleder om etableringsbidrag"

En insändarskribent riktar kritik mot Nynäshamns kommuns nya etableringsbidrag för fristående skolor och friskolor.

I ett debattinlägg 16/12 2020 använder Harry Bouveng (M) ett “förenklat sätt” att räkna på för att visa att en förskoleplats skulle kosta mycket mer om kommunen bygger än om en privat aktör gör detsamma. I sitt exempel verkar han räkna med att hela investeringen skrivs av på 5 år, och alltså “förenklat” räknas som helt värdelös efter 5 år.

För det första: Om det krävs en investering om X miljoner i en byggnad, så gäller det oavsett om det är kommunen eller en privat aktör som gör investeringen. Kostnaden per år beror på hur länge byggnaden kommer att kunna nyttjas. Att räkna att hela kostnaden ska tas över 5 år när kommunen bygger, ens som ett “räkneexempel”, är helt uppåt väggarna.

För det andra: Om en privat aktör har samma investeringskostnad, så krävs det att man sparar in någon annanstans för att det ska bli billigare totalt sett, särskilt om man vill skicka en del av skattepengarna vidare till sina ägare. Det är ingen hemlighet att friskolor i genomsnitt har “enklare” elever (högre utbildningsnivå hos föräldrar), lägre löner och lägre personaltäthet än kommunal verksamhet.

Man kan så klart vara av åsikten att våra skattepengar trivs bättre hos riskkapitalister än i kommunala verksamheter. Då är det helt rimligt att svälta ut den kommunala verksamheten med låg skolpeng med ena handen och ge vinstdrivande aktörer etableringsbidrag med andra. Att försöka försvara förfarandet med ett helt orimligt “räkneexempel” blir dock ett riktigt lågvattenmärke.

Räknekunnig kommuninvånare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel