Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Hjälp oss att ge Nynäshamns autistiska barn en framtid

Vi har en autistisk dotter som nu varit i socialens ”vård” under ett år. Ni läste i mars på flera sidor i Nynäshamnsposten om hur socialen behandlat henne utan att ta hänsyn till hennes autism.

Varken socialen eller politikerna brydde sig om att svara på artiklarna.

Nu har situationen blivit allt värre. Sommaren tillbringade hon på BUP:s psykiatriska vårdavdelning. Även socialens nye handläggare beskrev före sin semester hennes tillstånd som mycket kritiskt.

Vår dotter tvångsomhändertogs förra sommaren för att socialsekreterarna misstänkte att hennes autistiska beteende istället berodde på övergrepp i familjen, ett antagande som de senare insett var helt felaktigt och därför nu strukit. Men de vägrar att backa och erkänna att de gjort ett misstag. Därför varierar argumenten för fortsatt LVU hela tiden vartefter handläggarna byts ut. Den senaste LVU-motiveringen är att vi föräldrar ”inte till fullo förstår vilken vård vår dotter behöver”. Detta skriver en förvaltning som brutit ner en glad flicka som var duktig i skolan, skadat henne för all framtid och tagit ifrån henne alla hennes framtidsdrömmar.

Ett år fyllt av psykoser, ångest och mycket allvarliga självskador. Hon har varit på fem familjehem (alltid max en vecka), sex månader på ett HVB-hem och ett tiotal gånger på barnpsykiatrins akutmottagning med psykos . Hon har dessutom varit inlagd på barnpsykiatrisk vårdavdelning fyra gånger om nu totalt fyra månader, senast nu i juli med hjälp av LPT. Sex gånger har hon rymt och fått sökas av polis Hon har nu varit utan skola ett helt år. För att vi inte skall kunna se hur hon försämras har vi föräldrar nu under sommaren och hösten förbjudits ha någon som helst kontakt med henne, med BUP eller med HVB-hemmet.

Attention och Autismförbundet har i våras uppvaktat regeringen för att LVU, HVB-hem och kontaktförbud med föräldrar skall förbjudas för autistiska barn eftersom det alltid innebär allvarlig skada. Vår dotter är ett extremt exempel på hur socialens ”omsorg” kan drabba ett sådant barn.

De inser nu att de gjort ett misstag men vet inte hur de skall komma ur det eftersom de inte kan erkänna fel. De svarar därför inte på några av våra frågor sedan nyår. Vi har kontaktat politikerna för att uppmärksamma dem på fallet, ingen har svarat. Inte heller socialchefen eller kommundirektören svarar på brev eller frågor. Locket ligger helt på.

Vi vill emellertid att fallet ska uppmärksammas så mycket som möjligt så att det inte skall kunna upprepas mot andra autistiska barn. Vi planerar därför tillsammans med en riksorganisation en paneldiskussion med föredrag om ”Autism och LVU”. Genom att bjuda in experter och kända engagerade personligheter hoppas vi väcka medialt intresse. Kan Julias fall hjälpa andra har det kanske trots allt haft en mening.

Vi tar därför gärna emot synpunkter och hjälp från andra. Vi vill också ha kontakt med dig som har ett autistiskt barn som fått LVU. Vi förmodar att vi inte är de enda som drabbats på liknande sätt. Ta dessutom själv gärna upp frågan med politiker och kommunala tjänstemän. Och om du som politiker vill ha mer information om vad som hänt och vill engagera dig för autistiska barns rätt till en framtid så hör även du av dig!

Ni mailar oss till [email protected]

"Julias" föräldrar, läkare resp arkitekt

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel