Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: "Hur ska det gå för Binomen?"

Tidigare kommunalrådet Leif Stenquist skriver i en insändare om framtiden för friskolan Binomen i Vansta industriområde.

Historien om kommunens enda friskola fortsätter med elever, föräldrar, lärare och rektors kamp om fortlevnad att få vara kvar i sin skola.

Jag har följt Binomens kamp om överlevnad under flera år nu och har fått regelbunden information om vad som händer. Man läser i NP och på Facebook där Moderaterna skriver att rektorn själv har valt att hitta en ny lokal för verksamheten, nej så var det inte!

Frågan är om rektorn för friskolan Binomen fått ta emot otillbörlig påverkan från kommunstyrelsens ordförande Harry Bouveng och kommunalrådet Daniel Adborn.

Man kan undra vad kommunens högsta politiker sa i denna fråga till rektorn när man berättade om de stora ekonomiska skadorna som skulle drabba Binomen, kan detta klassas som otillbörliga påtryckningar? Vi kan läsa detta i NP den 23/11 2018.

Vid ett möte blir rektorn informerad att de blir ansvariga för att kommunen förlorar 40-50 miljoner kronor samt att deras egen fastighet kommer drabbas av ekonomiska förluster och stämningskrav om inte friskolan accepterar uppgörelsen om att flytta till annan lokal. Det är ju självklart att både rektorn och fastighetsägaren blir skärrade.

Harry Bouveng, som innan valet lovade elever, föräldrar, lärare och rektor att vinner han valet får friskolan vara kvar på plats och alla tillgängliga resurser ska användas för att garantera skolans fortlevnad på platsen. Samma politiker ringer efter valet och förklarar omöjligheterna för skolan att vara kvar på platsen samt att det stora skadeståndet och den ekonomiska förlusten som fastighetsägaren kommer utsättas för.

I januari 2019 blir representant för styrelsen uppringd av nuvarande kommunalråd Harry Bouveng. Kommunalrådet beskriver omöjligheten att vara kvar, det stora skadeståndet och den ekonomiska förlusten som fastighetsägaren då kommer att utsättas för. Vidare menar kommunalrådet att hanteringen av detaljplaneförändringen kommer att innebära år av osäkerhet eftersom det kommer att överklagas många gånger. Troligen kommer ärendet att prövas av en annan myndighet, länsstyrelsen. Beslutet kommer då att vara utanför kommunens kontroll och kommer förmodligen att innebära att skolan får läggas ner på dagen, menade kommunalrådet.

Påtryckningar av detta slag är mycket allvarligt och ett maktmissbruk mot enskild medborgare i beroendeställning.

Det finns ingen grund i påståendet att kommunen ska förlora pengar om en liten skola får rätt att vara kvar i sina lokaler. Markpriset påverkas inte av skolans verksamheter utan priset på mark påverkas av placeringen. Verksamhetsmark som ligger närmare Stockholm har ett högre pris än mark som ligger långt från Stockholm.

Påtryckningarna fortsätter och friskolan vågar sedan inget annat än att acceptera en intentionsöverenskommelse om att flytta till andra lokaler nämligen Tallbackaskolan.

SVT har uppmärksammat händelsen i Nynäshamn och den nedläggningshotade skolan Binomen och i ett inslag den 18/11 i lokalnytt så intervjuar man rektorn och kommunalrådet Harry Bouveng, så här lät det då!

Rektorn sökte permanent bygglov 2006 men inte fått något svar 12 år senare och frågan kom upp i SVT:s intervju.

Intervjuaren: Varför tar det så lång tid att få svar?

Harry Bouveng: Jättebra fråga. Jag har inte hört om det förut och känner inte till det heller. Nu är läget ett annat, det är ju så att vi planerar för att ändra detaljplanen i det industriområde där Binomen finns.

Intervjuaren: Varför kan det inte bedrivas en skola i det här industriområdet?

Harry Bouveng: Om du frågar mig som politiker och privatperson så förstår jag inte heller. Jag har haft mina egna barn i den skolan och tycker att det var jättebra. Men sen finns det lagar och förordningar, och plan- och bygglagen kan jag inte. Våra experter i förvaltningen säger att man inte får ha skolverksamhet i ett industriområde.

Intervjuaren: Kommer skolan att läggas ner?

Harry Bouveng: Det får du fråga skolan. Målsättningen är att de ska kunna vara kvar där de är.

Harry Bouveng har en otrolig förmåga att vända kappan efter vinden! En helt makalös vändning, hur kan sådant hända utan att någon i alliansen reagerar. Vi får samtidigt vara glada för denna kovändning, Binomen kommer alltså efter ett år av oro och hopplöshet både för barnen, föräldrar och anställda att få stanna kvar på platsen.

Att kommunalrådet Daniel Adborn ordförande för MSN inte vågar eller förstår att möta företagare som ägaren för Binomen och inte ser företagare och samhällets behov har vi förstått sedan tidigare. Daniels oförmåga att kompromissa eller förstå hur man på ett smidigt sätt kan möta problem i samhället som är lite komplicerade är inte bra. Vad det beror på kan vara rädsla eller okunskap.

Snarare kan vi se en kommun som stängs in och hemlighåller verksamheten för våra medborgare. Varför?

Binomen är en ideell friskola där inget vinstintresse får förekomma. Där går det cirka 45 elever på skolan och åtta personal.

Skolan har fungerat utmärkt och har kontrollerats av skolverket och fått mycket goda vitsord. Det vore bedrövligt om skolan skulle bli tvungen att avsluta sin verksamhet.

Avslutar skolan sin verksamhet så kommer kommunen att få 45 nya elever att ta hand om. Har man tänkt på det?

Till saken hör att det finns ett politiskt beslut (november 2018) att en detaljplan skulle upprättas så att Binomen kunde vara kvar på sin nuvarande plats. Kommunalråden beskriver att kostnaden för en planändring skulle kosta mellan 500-800 tusen kr, det är skrattretande, kostnaden kanske kommer att uppgå till cirka 20 tusen kronor enligt specialister som jag tillfrågat.

Det påstås att man precis har börjat med planändringen. Varför har man försenat ett beslut i kommunstyrelsen med ett helt år? Vi får se vad som händer – fortsättning följer!

Leif Stenquist, tidigare kommunalråd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel