Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Hur ska vägen genom Sorunda bli säkrare?

Fråga om åtgärder för att förstärka trafiksäkerheten på väg 225 genom Sorunda.

Undertecknad har vi upprepade tillfällen påtalat de stora problem avseende trafiksäkerheten som finns efter väg 225 genom Sorunda. Jag har också framfört olika förslag. Samtliga har avvisats. Nu återkommer jag med en konkret fråga, som jag förväntar mig att respektive myndighet svarar på även om den kommer från en enskild person. Men jag vill påstå att jag med min skrivelse företräder de flesta av Sorundas invånare.

Vilka åtgärder planerar era myndigheter för att förbättra trafiksäkerheten i allmänhet men i synnerhet för gång- och cykeltrafikanter efter väg 225?

För att konkret underbygga min fråga, först några egna erfarenheter av trafikförhållandena. Jag bor efter väg 225 och för att ta mig till en busshållplats måste jag gå efter väg 225 på en obefintlig vägren med en skymd sikt i en kurva där bilarna ofta med hög fart sneddar in mot vägkanten. Det förekommer, som ni lär veta vid det här laget, också en omfattande trafik med tunga lastbilar. När dessa möts förekommer det ytterst sällan att de saktar in för att ge mig som gångtrafikant det utrymme som jag behöver, utan de tvingar ner mig i dikeskanten för att inte bli påkörd eller sugas med av vinddraget. Samtidigt som det sker tutar lastbilschaufförerna för att tala om att jag borde inte ha tillgång till något vägutrymme,

En annan episod som hände idag. Utfarten från där jag bor sker omedelbart efter en kurva och backkrön, där sikten är begränsad. Trots att jag som vanligt såg efter så att vägen var helt fri från trafik innan jag gick ut i vägbanan för att passera över vägen, så hinner jag inte mer än en liten bit ut i vägbanan, så kommer två bilar i hög hastighet där den ena bilen är på väg att köra om den framförvarande bilen. Jag lyckades hinna över vägen innan bilarna passerade men bilföraren gav uttryck för vad han tyckte genom att signalera på mig. Min slutsats. Det var jag som hade varit en oförsiktig vägtrafikant. Så här ser vardagen ut för många av oss sorundabor. Till detta kan läggas den kraftigt ökande trafiken av både personbilar och tung trafik framförallt från Östeuropa till hamnen i Nynäshamn som använder väg 225 för att ta sig västerut via Södertälje.

Dessutom bör det inte vara obekant för er att Norviks hamn kommer att tas i bruk om ungefär ett år. Där de prognoser som gjorts visar att en betydande del av transporterna från hamnen kommer att gå via väg 225.

Det jag ständigt hör från er och Nynäshamns kommun är att det saknas pengar för de åtgärder som behövs. Det gäller också de åtgärder som redovisats i åtgärdsvalstudie och som resulterat i en avsiktsförklaring som skrivits under av Trafikverket, Nynäshamns kommun och Botkyrka kommun. Jag hoppas att det svar jag får den här gången kan redovisa några konkreta och i närtid tidssatta åtgärder för att förbättra trafikförhållandena efter väg 225.

Bernt Wåhleman (L)

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel