Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: "Hur tänker kommunen följa upp sophaveriet i Kagghamra?"

Nynäshamns Naturskyddsförening undrar i en insändare hur Nynäshamns kommun tänker följa upp konsekvenserna av den stora sopbranden i Kagghamra.

Sorunda, Ösmo och andra delar av Nynäshamns kommun har sedan julhelgen svepts in i återkommande rökmoln från avfallsbranden i Kagghamra. Boende i de drabbade områdena har vittnat om huvudvärk, irriterade luftvägar och andra besvär från röken. Djur har evakuerats och en åsna ska ha förgiftats av röken.

Den öppna branden har lyckligtvis kvästs. Men nu är det viktigt att Nynäshamns kommun aktivt utreder följderna av detta miljöhaveri. För detta krävs fler provtagningar och provanalyser inom ett större område än vad kommunen har meddelat, eftersom rök och gaser från branden har spridits ut över stora delar av kommunens landsbygd. Kommuninvånare har uttryckt sin oro över hur nedfallet påverkar markerna, vattendragen och grundvattnet, och det finns skäl att utreda detta.

Nynäshamns naturskyddsförening undrar därför över följande:

Nynäshamns kommun satte upp en mätstation för luftutsläpp i Stutby och en annan i Segersäng, några dagar innan tippen blev övertäckt med sand. Exakt vilka ämnen i luften mäter de två mätstationerna? Ska mätningar göras på andra platser? Informationen om mätningarna har varit knapphändig.

Exempelvis har halter av dioxiner i rökutsläppen från branden inte mätts, varken i Botkyrka eller Nynäshamn. Vad tänker Nynäshamns kommun göra för att mäta dioxiner i nedfallet på marken och vattendragen? Att mäta dioxiner är viktigt, eftersom dioxiner är mycket skadliga och svårnedbrytbara gifter och man inte kan utesluta att de har funnits i brandröken och nedfallet. Till exempel skulle provtagning på snön kunna ge ett bra tillfälle att samla in data om dioxiner, och andra miljögifter, i nedfallet.

Enligt kommunens hemsida ska det inte finnas någon större risk för att Gorrans vattentäkt i centrala Sorunda har påverkats av nedfallet, men grundvattenprover ska ändå tas där under året. Planeras likadana provtagningar i områdena mellan Gorran och kommungränsen, närmare källan till rök- och gasutsläppen från Kagghamra? Också där finns många hushåll.

Endast mätningar kan visa om sophaveriet riskerar att skada människors hälsa och miljön i Nynäshamns kommun.

Nynäshamns Naturskyddsförening genom Barbro Runnqvist, sekreterare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel